Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO vyzval Srbsko a Kosovo na zdržanlivosť

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg (vpravo) a srbský prezident Aleksandar Vučič si podávajú ruky počas stretnutia v Bruseli v stredu 17. augusta 2022. Stoltenberg sa separátne stretol so srbským prezidentom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim. Foto: TASR/AP

Stoltenberg lídrom oboch krajín povedal, že víta možnosť pokračovať v diskusiách zameraných na riešenie nedávneho napätia v severnom Kosove a na srbsko-kosovských hraniciach.

Brusel 17. augusta (TASR) - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa v stredu poobede v bruselskom sídle NATO stretol s prezidentom Srbskej republiky Aleksandrom Vučičom a následne na separátnom stretnutí privítal aj kosovského premiéra Albina Kurtiho, informuje spravodajca TASR.

Stoltenberg obom lídrom povedal, že víta možnosť pokračovať v diskusiách zameraných na riešenie nedávneho napätia v severnom Kosove a na srbsko-kosovských hraniciach.

"Situácia sa zlepšila, ale všetky strany by mali ukázať zdržanlivosť a vyhýbať sa násiliu a zabrániť ďalšej eskalácii napätia," odkázal Stoltenberg počas tlačovej konferencie. Potvrdil, že NATO aj naďalej pozorne monitoruje situáciu v tomto regióne a pripomenul, že mierová misia KFOR pod taktovkou NATO, sa uskutočňuje podľa mandátu OSN.

"Ak by bola ohrozená stabilita, misia KFOR je pripravená zasiahnuť. A prijme všetky potrebné opatrenia pre zaistenie bezpečného prostredia a slobodu pohybu pre všetkých obyvateľov Kosova," uviedol Stoltenberg.

Podľa jeho slov konštruktívny dialóg je jediný spôsob, ako vyriešiť spory medzi oboma stranami. Vhodnou platformou na nájdenie riešenia, ktoré rešpektuje práva všetkých komunít, je dialóg medzi Belehradom a Prištinou podporovaný EÚ. Pri tejto príležitosti privítal rozhovory medzi oboma stranami, ktoré sa v Bruseli uskutoční vo štvrtok (18.8).

Stoltenberg pred novinármi uviedol, že spolu s Vučičom hovorili aj o "brutálnej vojne Ruska proti Ukrajine", pričom spomenul, že je dôležité, aby sa medzinárodné spoločenstvo jednotne postavilo proti nevyprovokovanej ruskej agresii a podnikalo kroky, ktoré presvedčia Rusko, aby túto vojnu ukončilo.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)