Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO vyzval štáty, aby Ukrajine poslali humanitárnu pomoc

Na archívnej snímke generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Stoltenberg uviedol, že dôsledky pre tisíce ľudí a pre životné prostredie sú dramatické.

Brusel 8. júna (TASR) - Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po zničení ukrajinskej priehrady vyzval členské štáty NATO, aby urýchlene poskytli humanitárnu pomoc Ukrajine. Uviedol to na mimoriadnom štvrtkovom zasadnutí Komisie NATO-Ukrajina. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na zasadnutí sa prostredníctvom videospojenia zúčastnil aj ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, ktorý informoval predstaviteľov NATO o skaze spôsobenej zničením Kachovskej priehrady.

Stoltenberg na stretnutí uviedol, že "dôsledky pre tisíce ľudí a pre životné prostredie sú dramatické". Zároveň vyzval spojencov, aby urýchlene poskytli pomoc, uvádza sa vo vyhlásení NATO.

"Spojenci vyjadrili solidaritu Ukrajine a mnohí už poskytujú naliehavú pomoc vrátane vodných filtrov, čerpadiel či generátorov," uvádza sa v správe.

Zo zničenia Kachovskej priehrady sa navzájom obviňujú Rusko a Ukrajina. Po pretrhnutí jej hrádze v utorok v skorých ranných hodinách voda povodňová vlna zaplavila vojnovú zónu na juhu Ukrajiny a prinútila desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy.

Členské štáty NATO od začiatku ruskej invázie doteraz poskytli Ukrajine vojenskú pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov.

Podporovatelia Ukrajiny sa budúci štvrtok stretnú v sídle NATO v Bruseli na rokovaniach o ďalších dodávkach zbraní pre Kyjev. Očakáva sa, že o podpore Ukrajiny a otázke jej úsilia o vstup do Aliancie budú diskutovať aj ministri obrany krajín NATO na samostatnom dvojdňovom stretnutí.

Stoltenberg avizoval, že "kľúčovou témou" týchto stretnutí bude "dôležitosť okamžitej, strednodobej a dlhodobej podpory Ukrajine".