Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf NATO:Kontrola v Záporožskej elektrárni musí byť naliehavo povolená

Na snímke zo 17. augusta 2022 generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR/AP

Podľa Jensa Stoltenberga situácia v elektrárni ohrozuje populáciu Ukrajiny, susedných štátov a medzinárodné spoločenstvo.

Brusel 17. augusta (TASR) - Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) musí byť "naliehavo" povolené vykonať inšpekciu v Záporožskej jadrovej elektrárni na juhu Ukrajiny, ktorú obsadili ruské jednotky. Vyhlásil to v stredu generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne ruskou armádou "predstavuje vážnu hrozbu pre bezpečnosť a zaistenie tohto zariadenia a zvyšuje riziko jadrovej nehody alebo incidentu," uviedol šéf NATO pre novinárov.

"Je naliehavé povoliť inšpekciu Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu a zaistiť stiahnutie všetkých ruských jednotiek," pokračoval Stoltenberg. Podľa šéfa NATO situácia v elektrárni "ohrozuje populáciu Ukrajiny, susedných štátov a medzinárodné spoločenstvo".

Ruská armáda obsadila Záporožskú jadrovú elektráreň v marci, krátko po začiatku invázie na Ukrajine. Zariadenie, je najväčšie svojho druhu v Európe a počas uplynulých dní sa stalo terčom ostreľovania, z ktorého sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.

Vo štvrtok sa generálny tajomník OSN António Guterres na západe Ukrajiny stretne s prezidentom Volodymyrom Zelenským a tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Očakáva sa, že témou ich rokovania bude aj situácia v jadrovej elektrárni.

Ukrajina sa pri dodávkach elektriny spolieha na štyri jadrové elektrárne, ktoré pred inváziou produkovali až polovicu ukrajinskej elektrickej energie.

Výzvy Ukrajiny na demilitarizáciu Záporožskej jadrovej elektrárni podporujú aj jej západní spojenci.