Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf obrany USA označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre svet

Mark Esper, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny.

Mníchov 15. februára (TASR) - Americký minister obrany Mark Esper označil v sobotu Čínu za rastúcu hrozbu pre svetový poriadok. Podľa agentúry AP v prejave na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii dodal, že najľudnatejší štát na svete kradne západné know-how, zastrašuje menších susedov a snaží sa o "akúkoľvek výhodu a za každú cenu".

Esper, ktorý je častým kritikom Pekingu, využil svoje vystúpene v Mníchove na dosiaľ najobsiahlejšiu kritiku komunistickej krajiny. Čína je podľa jeho slov na najvyššej priečke potenciálnych nepriateľov Pentagónu, po nej nasleduje Rusko.

"Čínska komunistická strana smeruje naďalej a ešte rýchlejšie nesprávnym smerom - viac vnútornej represie, dravších ekonomických praktík, a čo ma najviac znepokojuje, agresívnejšieho vojenského postoja," povedal.

Esper zdôraznil, že USA nechcú konflikty s Čínou. Doplnil, že vláda USA poskytla zdravotnícke potreby na pomoc Číne v boji proti prepuknutiu koronavírusu.

Napriek tomu dodal, že Peking objasnil svoje dlhodobé zámery. Európa a zvyšok sveta sa preto podľa neho musia "prebudiť" voči hrozbám, ktoré Čína predstavuje.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v sobotu v Mníchove povedal, že Čína predstavuje výzvy ako aj príležitosti pre západné krajiny. Dodal, že Európa a USA musia vypracovať jednotný prístup k vzostupu Číny.

Na trojdňovej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa tento rok zúčastňuje niekoľko desiatok lídrov, vrátane amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, či šéfov ruskej a iránskej diplomacie Mohammada Džaváda Zarífa a Sergeja Lavrova. Na konferencii sa zúčastnia aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg či šéf spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.

Na nedeľu je naplánované vystúpenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej.