Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN: Bezpečnostná rada neurobila dosť, aby ukončila vojnu

Na snímke Generálny tajomník OSN António Guterres počas návštevy mesta Boroďanka neďaleko ukrajinského Kyjeva 28. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Šéf OSN opísal Mariupol ako "krízu v kríze". Dodal, že mal s prezidentom Zelenským intenzívnu diskusiu práve o tom, aby sa evakuácia z Mariupola stala skutočnosťou.

Kyjev 28. apríla (TASR) - Bezpečnostná rada OSN sa "dostatočne nesnažila zabrániť vojne Ruska na Ukrajine a ukončiť ju", vyhlásil generálny tajomník OSN António Gutteres vo štvrtok v Kyjeve po rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Dovoľte mi veľmi jasne povedať: Bezpečnostná rada neurobila všetko, čo je v jej moci, aby zabránila tejto vojne a ukončila ju. A to je zdroj veľkého sklamania, frustrácie a hnevu," povedal Guterres na spoločnej tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Zelenským.

Gutteres však podľa tlačovej agentúry Reuters vyhlásil, že OSN robí všetko, čo je v jej silách, aby umožnila evakuáciu z oceliarní Azovstaľ v meste Mariupol, obkľúčených ruskými jednotkami, kde sa v zúfalých podmienkach ukrývajú ukrajinskí bojovnícki a civilisti.

"V tejto chvíli vám môžem len povedať, že robíme všetko, čo môžeme, aby sa to stalo realitou. Nebudem sa k tomu nijako vyjadrovať, pretože by to mohlo podkopať takú možnosť," vysvetlil Gutteres.

Zelenskyj vedľa neho zareagoval: "Verím – tak ako mnoho príbuzných ľudí, ktorí sú zablokovaní v oceliarňach Azovstaľ – že generálnemu tajomníkovi a nám sa ešte môže podariť úspešný výsledok."

Šéf OSN opísal Mariupol ako "krízu v kríze". Dodal, že mal s prezidentom Zelenským intenzívnu diskusiu práve o tom, aby sa evakuácia z Mariupola stala skutočnosťou.