Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN hovoril o riziku nedostatku potravín pre vojnu na Ukrajine

Rakúsky kancelár Karl Nehammer (vpravo) si podáva ruku s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom (uprostred), vľavo stojí rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberger počas ich stretnutia vo Viedni 11. mája 2022. Foto: TASR/AP

Podľa Guterresa je dôležité, aby ukrajinské poľnohospodárske produkty, ale aj ruské potraviny a hnojivá prúdili na svetové trhy.

Viedeň 11. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyzval na väčšie zameranie sa na globálny vplyv ruskej vojny na Ukrajine, pričom argumentoval tým, že neexistujú "bezprostredné šance na mierovú dohodu". Zároveň dodal, že Organizácia Spojených národov sa v súčasnosti obáva globálneho nedostatku potravín. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

"Musím povedať, že som hlboko znepokojený najmä rizikami rozšírenia hladu v rôznych častiach sveta pre dramatickú situáciu v oblasti potravinovej bezpečnosti, ktorej čelíme pre vojnu na Ukrajine," povedal Guterres.

Podľa neho je dôležité, aby ukrajinské poľnohospodárske produkty, ale aj ruské potraviny a hnojivá prúdili na svetové trhy.

"Musíme nájsť spôsob, ako priviesť ukrajinské potraviny a ruské hnojivá na svetové trhy napriek vojne," povedal Guterres vo Viedni. Po boku rakúskeho kancelára Karla Nehammera šéf OSN tiež uviedol, že v súčasnosti prebiehajú rozhovory o evakuácii ďalších civilistov zo zón konfliktu na Ukrajine.