Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN odsúdil prevrat v Burkine Faso

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN António Guterres v Ríme 29. októbra 2021. Foto: TASR/AP

Pučistov zároveň vyzval, aby zložili zbrane, píše agentúra AFP.

New York 25. januára (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok dôrazne odsúdil prevrat v Burkine Faso, kde moc prevzala vojenská junta. Pučistov zároveň vyzval, aby zložili zbrane, píše agentúra AFP.

Odsudzujúc "akýkoľvek pokus o prevzatie vlády prostredníctvom sily", šéf OSN vyzval lídrov vojenskej junty, aby "zaistili ochranu a fyzickú integritu" demokraticky zvoleného prezidenta Rocha Christiana Kaborého.

Guterres dodal, že situáciu v tejto africkej krajine sleduje s "hlbokým znepokojením". Všetkých aktérov zároveň žiada, aby zachovali zdržanlivosť a dali prednosť dialógu.

"Organizácia Spojených národov opätovne potvrdzuje svoj záväzok chrániť ústavný poriadok a vyjadruje podporu ľudu v Burkine Faso v jeho úsilí nájsť riešenia mnohostranných problémov, ktorým krajina čelí," píše sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil hovorca OSN Stéphane Dujarric.
Roch Kabore. archívna snímka.
Foto: TASR/AP

Pučisti podľa posledných informácií zadržali demokraticky zvoleného prezidenta Kaborého. Jeho "okamžité prepustenie" už žiadali Spojené štáty i EÚ.

Vojaci počas vystúpenia v televízii takisto oznámili, že rozpustili vládu i parlament, pozastavili platnosť ústavy a uzavreli hranice. Prisľúbili, že sa "v rozumnom čase" vrátia k dodržiavaniu ústavného poriadku. Kaborého vládna strana predtým informovala, že prezident prežil pokus o atentát. To, kde sa momentálne nachádza, nie je známe.

Na viacerých armádnych základniach v Burkine Faso došlo v nedeľu ráno k vojenským vzburám, ktoré sprevádzala streľba. Vzbúrenci žiadali, aby im vláda poskytla viac prostriedkov na boj s militantnými džihádistami, ktorí podnikajú opakované útoky na príslušníkov miestnych bezpečnostných síl. V noci na pondelok sa ozývala streľba v okolí súkromnej rezidencie prezidenta krajiny v hlavnom meste Ouagadougou.

Burkina Faso od roku 2015 zvádza boje s džihádistami, ktorí do jej severných regiónov začali prenikať z Mali a Nigeru. Ide o ozbrojencov napojených na teroristické organizácie al-Káida a Islamský štát. Ich útoky si vyžiadali už približne 2000 obetí, zatiaľ čo zhruba 1,5 milióna ľudí utieklo zo svojich domovov.