Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN počas návštevy kritizoval Indiu za úroveň ľudských práv

Generálny tajomník OSN Antonio Guterres . Foto: TASR/AP

Od nástupu Módího v roku 2014 v Indii podľa aktivistov stúpol počet prípadov prenasledovania a nenávistných prejavov proti náboženským menšinám.

Bombaj 19. októbra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu kritizoval Indiu za stav ľudských práv. Ich úroveň sa podľa kritikov zhoršila za vlády nacionalistického premiéra Naréndru Módího. TASR o tom informuje podľa správy AFP.

"Ako volený člen Rady OSN pre ľudské práva má India zodpovednosť za formovanie ľudských práv a za ochranu a presadzovanie práv všetkých jednotlivcov vrátane členov menšín," povedal Guterres počas návštevy Bombaja.

Hodnoty duchovného vodcu indického boja za nezávislosť Mahátmu Gándhího a prvého premiéra Džaváharlála Nehrúa treba chrániť "jednoznačným odsúdením nenávistných prejavov", povedal Guterres. India to musí robiť "ochranou práv a slobôd novinárov, aktivistov za ľudské práva, študentov a akademikov, a zabezpečením nezávislosti súdnictva".

"Hlas Indie na globálnej scéne môže získať autoritu a dôveryhodnosť len vďaka silnému záväzku k inkluzívnosti a rešpektovaniu ľudských práv doma," povedal šéf OSN. Oveľa viac je potrebné urobiť podľa neho aj pre presadzovanie rodovej rovnosti a práv žien. "Vyzývam Indov, aby zvýšili investície do inkluzívnych, pluralitných a rôznorodých komunít a spoločností," dodal Guterres.

Od nástupu Módího v roku 2014 v Indii podľa aktivistov stúpol počet prípadov prenasledovania a nenávistných prejavov proti náboženským menšinám. Nátlak vzrástol aj voči vládnym kritikom a novinárom, najmä reportérkam, pripomína AFP.

Vo februári ľudskoprávni experti OSN vyzvali v on-line prostredí na ukončenie "mizogýnnych a sektárskych" útokov proti konkrétnej moslimskej novinárke, kritičke Módího.

Medzinárodná organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v 180-miestnom Svetovom indexe slobody tlače zaradila Indiu na 142. priečku. Podľa RSF sa za súčasného premiéra "zvýšil tlak na médiá, aby sa priklonili k línii hinduistickej nacionalistickej vlády".