Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN: Počas pandémie sa treba viac snažiť pomáhať seniorom

Generálny tajomník OSN António Guterres, foto z archívu. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Guterres predstavil 16-stranový dokument o dôsledkoch ochorenia COVID-19 pre starších ľudí.

New York 2. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v piatok upozornil, že pandémia ochorenia COVID-19 spôsobuje "nevýslovný strach a utrpenie" u starších ľudí na celom svete, pretože zomierajú vo väčšej miere, a to predovšetkým seniori vo veku nad 80 rokov, ktorých úmrtnosť je päťnásobok celosvetového priemeru. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Gutteres uviedol, že okrem zdravotných rizík "pandémia nového koronavírusu predstavuje pre starších ľudí väčšie riziko aj v tom, že schudobnejú", a ničivé dôsledky má predovšetkým pre seniorov v rozvojových krajinách.

Šéf OSN predstavil 16-stranový dokument o dôsledkoch ochorenia COVID-19 pre starších ľudí a obsahoval aj niekoľko kľúčových posolstiev. Najdôležitejšími z nich boli, že "žiaden človek, mladý či starý, nie je bezvýznamný" a "starší ľudia majú rovnaké práva na život a zdravie, ako všetci ostatní".

Guterres takisto vyzval na zlepšenie sociálnej podpory seniorov a na "rýchlejšie kroky" vo využívaní digitálnej technológie, umožňujúcej kontakt so staršími ľuďmi, ktorí možno izoláciou a obmedzeniami vo svojom pohybe trpia viac než ostatní.