Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN podporil nezávislé vyšetrovanie incidentu s lietadlom v Minsku

Na archívnej snímke generálny tajomník OSN Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo medzitým na utorok v súvislosti s incidentom ohlásila "mimoriadne" zasadnutie.

New York/Montreal 24. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok podporil výzvy na nezávislé vyšetrovanie v súvislosti s nedeľňajším vynúteným pristátím civilného lietadla v Minsku a zadržaním bieloruského novinára Ramana Prataseviča. Informuje o tom agentúra AFP.

Guterres uviedol, že sám je "hlboko znepokojený" týmto incidentom a "podporuje výzvy na úplné, transparentné a nezávislé vyšetrovanie tohto znepokojivého incidentu". Vyzýva všetkých relevantných aktérov na spoluprácu pri vyšetrovaní.

Medzinárodná organizácia pre civilné letectvo (ICAO) medzitým na utorok v súvislosti s incidentom ohlásila "mimoriadne" zasadnutie, píše AFP. Prezident rady ICAO Raymond Benjamin "zvolal mimoriadnu schôdzku 36 diplomatických zástupcov rady ICAO", informovala v pondelok organizácia.

Bieloruské úrady v nedeľu pre údajnú bezpečnostnú hrozbu za použitia vojenskej stíhačky prinútili na letisku v Minsku núdzovo pristáť civilné lietadlo, aby následne zadržali bieloruského novinára a aktivistu Ramana Prataseviča, ktorý bol na palube. Európska únia a NATO požadujú medzinárodné vyšetrovanie prípadu.