Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN privítal prímerie medzi Izraelom a Hamasom

Generálny tajomník OSN António Guterres, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Guterres uviedol, že OSN je pripravená spolupracovať s Izraelom, Palestínčanmi a medzinárodnými a regionálnymi partnermi pri návrate k zmysluplným rokovaniam.

New York 21. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval Izrael a palestínske militantné hnutie Hamas, aby dodržiavali prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v piatok nadránom. Medzinárodné spoločenstvo musí podľa neho vypracovať balíček obnovy, "ktorý podporí palestínsky ľud a posilní jeho inštitúcie". Informovala o tom agentúra AP.

Guterres po štvrtkovom oznámení o ukončení zrážok medzi oboma stranami po 11 dňoch povedal, že "izraelskí a palestínski vodcovia majú okrem nastolenia pokoja aj zodpovednosť za začatie seriózneho dialógu o základných príčinách tohto konfliktu".

Prímerie sprostredkované Egyptom, ktoré okrem Hamasu zahŕňa aj Islamský džihád – druhé najmocnejšie militantné zoskupenie v pásme Gazy – vstúpilo do platnosti v piatok o 01.00 h SELČ po medzinárodnom úsilí o deeskaláciu násilia.



Guterres uviedol, že OSN je pripravená spolupracovať s Izraelom, Palestínčanmi a medzinárodnými a regionálnymi partnermi pri návrate k "zmysluplným rokovaniam" o dvojštátnom riešení dlhoročného konfliktu na Blízkom východe na základe územných hraníc pred vojnou v roku 1967.

Minister zahraničných vecí Palestínskej samosprávy Rijád Malkí označil prímerie za nedostatočné a povedal, že svet musí teraz čeliť zložitým otázkam budúcnosti Jeruzalema a dosiahnutiu nezávislého palestínskeho štátu.