Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN: Svetové oceány sú v stave ohrozenia

Generálny tajomník OSN António Guterres sa prihovára počas otvorenia Konferencie Organizácie spojených národov (OSN) o oceánoch v Lisabone 27. júna 2022. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN pritom popisoval, ako sú moria zasiahnuté zmenou klímy a znečistením, informuje tlačová agentúra AFP.

Lisabon 27. júna (TASR) - Svetové oceány sú v stave ohrozenia v dôsledku zmeny klímy a znečistenia, čo predstavuje riziko pre prírodu i samotné ľudstvo. Na úvod medzinárodnej environmentálnej konferencie v Lisabone to v pondelok uviedol generálny tajomník OSN António Guterres.

"V súčasnosti čelíme tomu, čo by som nazval stavom ohrozenia oceánov," povedal Guterres tisíckam politikov a odborníkov na úvodnom plenárnom zasadnutí konferencie. Popisoval pritom, ako sú moria zasiahnuté zmenou klímy a znečistením, informuje tlačová agentúra AFP.

"Tento vývoj musíme zastaviť," zdôraznil šéf OSN. Podľa jeho slov zmena klímy narušila potravinové reťazce v oceánoch a vytvorila rozsiahle mŕtve zóny. Do oceánskych vôd sa napriek tomu každoročne dostávajú ďalšie milióny ton plastového odpadu, dodal Guterres.

V centre pozornosti počas päťdňovej konferencie OSN o oceánoch bude okrem iného aj svetový rybolov. Dlho pripravované podujatie, ktoré spoločne organizujú Portugalsko a Keňa, sa malo pôvodne konať už v apríli 2020.

Na konferenciu do Lisabonu pricestovali ministri a odborníci z celého sveta, ako aj niekoľko hláv štátov vrátane francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Oficiálne rokovania politikov sa však v rámci podujatia neočakávajú.

Účastníci konferencie budú presadzovať silnú agendu o oceánoch pre dva dôležité summity plánované na koniec tohto roka: pre novembrové rokovania OSN o klíme COP27, ktoré bude hostiť Egypt, a pre následné rozhovory OSN o biodiverzite COP15, ktoré boli nedávno presunuté z Číny do kanadského Montrealu.