Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN v Kišiňove vyjadril podporu rešpektovania suverenity Moldavska

Generálny tajomník OSN António Guterres (vľavo) odchádza po tlačovej konferencii s moldavskou premiérkou Nataliou Gavrilitovou po ich stretnutí v Kišiňove 9. mája 2022. Foto: TASR / AP

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov.

Kišiňov 10. mája (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres sa v utorok v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Moldavska stretol s prezidentkou Maiou Sanduovou. Vo vyhlásení vydanom po stretnutí sa uvádza, že šéf OSN potvrdil "plnú podporu rešpektovania nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Moldavska". TASR o tom informovala na základe správy agentúry AP.

Guterres, ktorý pricestoval do moldavského hlavného mesta Kišiňov, v pondelok absolvoval stretnutie s premiérkou Nataliou Gavrilitovou. Na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že vplyv ruskej vojny v susednej Ukrajine "je hlboký a ďalekosiahly".

Návšteva šéfa OSN v Moldavsku sa odohrala niekoľko dní po tom, ako v proruskom odštiepeneckom regióne Podnestersko došlo k sérii incidentov, pripomenula AP. Koncom apríla traja muži zaútočili na sídlo ministerstva štátnej bezpečnosti v Tiraspole. O deň neskôr boli zničené dve veľké antény. Minulý piatok tamojšia polícia uviedla, že bezpilotné lietadlo zhodilo dve bomby na jednu z miestnych obcí.

Sanduová ešte koncom apríla uviedla, že incidenty v Podnestersku sú pokusom o eskaláciu napätia v regióne. Ukrajina vyjadrila obavy z toho, že za provokáciami môžu stáť ruské tajné služby.

Podnestersko je malý odštiepenecký región v bývalej sovietskej republike Moldavsko, kde Moskva podporuje a vyzbrojuje tamojších proruských separatistov. Rusko má na jeho území svoju vojenskú základňu, ako aj sklady s približne 20.000 tonami munície. Medzinárodne neuznané Podnestersko hraničí so západnou Ukrajinou.