Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN vyzval na prepustenie obkľúčených demonštrantov v Mjanmarsku

Na archívnej snímke je generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine.

New York 8. marca (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval v pondelok na prepustenie približne 200 demonštrantov protestujúcich proti vojenskému prevratu v Mjamnarsku, ktorých tamojšie bezpečnostné zložky obkľúčili v jednej z obytných štvrtí v metropole Rangún. Informovala o tom agentúra AFP.

Guterres podľa svojho hovorcu Stéphana Dujarrica "vyzýva na maximálnu zdržanlivosť" a žiada, aby bol všetkým demonštrantom umožnený bezpečný odchod bez násilia alebo zatýkania.

"Medzi obkľúčenými je aj mnoho žien, ktoré si chceli len pokojne pripomenúť Medzinárodný deň žien,"
dodal.

Ako pripomína agentúra AP, v najväčšom mjanmarskom meste pokračovali demonštrácie aj v pondelok večer, keď sa uskutočnili prvé masové protesty proti nočnému zákazu vychádzania, ktorý začína o 20.00 h miestneho času (14.30 SEČ). Protestujúci okrem iného vyjadrovali podporu obkľúčeným demonštrantom. Podľa dostupných informácií ide o približne 200 študentov, ktorí nenásilne protestovali proti prevratu.

Krajina sa nachádza v chaose od začiatku februára, keď vojenská junta zvrhla prodemokratickú političku Aun Schan Su Ťij.

Polícia a armáda reaguje na protesty stále vyššou mierou tvrdých zásahov; od vypuknutia protestov zahynulo viac než 50 ľudí a úrady zatkli takmer 1800 osôb.

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára, keď armáda zvrhla občiansku vládu a prevzala moc v krajine. Junta uväznila členov vlády vrátane štátnej kancelárky - teda faktickej premiérky - Aun Schan Su Ťij a prezidenta republiky Win Mjina.

Armáda následne na jeden rok vyhlásila výnimočný stav. Štátny prevrat zdôvodnila údajnými podozreniami z volebných podvodov v novembrových voľbách, v ktorých zvíťazila politická strana Su Ťij.