Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf OSN vyzýva na globálny vakcinačný plán v boji proti covidu

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Šéf OSN uviedol, že OSN podporuje stratégiu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorej cieľom je zaočkovať do konca tohto roka 40 percent ľudí vo všetkých krajinách.

New York 30. novembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok varoval, že len "globálny vakcinačný plán" môže ukončiť pandémiu COVID-19. Nerovnomerné rozdelenie vakcín proti koronavírusu vo svete nazval "nemorálnym", informovala agentúra AFP.

"Jediný spôsob, ako sa dostať z globálnej pandémie a z tejto nespravodlivej a nemorálnej situácie, je prostredníctvom globálneho vakcinačného plánu," povedal Guterres na virtuálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí skupiny G77 združujúcej rozvojové krajiny a Čínu. Zopakoval i výzvu na koordinovaný postup voči pandémii.

"Napriek vyvinutiu účinných vakcín v rekordnom čase zomrelo v roku 2021 (na covid) viac ľudí ako v roku 2020," povedal. Dodal, že táto choroba "naďalej spôsobuje zmätok rovnako v rozvinutých, ako aj v rozvojových krajinách". Zdôraznil, že "všetci, všade musia mať prístup ku proticovidovým vakcínam, testom a liečbe".

Šéf OSN uviedol, že OSN podporuje stratégiu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorej cieľom je zaočkovať "do konca tohto roka 40 percent ľudí vo všetkých krajinách a 70 percent do polovice roka 2022".

Štyridsaťpercentnú mieru zaočkovanosti však podľa údajov OSN dosiahlo len 12 štátov so strednými príjmami, 27 krajín s vysokými príjmami a 71 krajín s veľmi vysokými príjmami. Nepodarilo sa to nijakej nízkopríjmovej krajine.

Do 25. novembra dostalo aspoň jednu dávku vakcíny proti novému koronavírusu 4,15 miliardy ľudí a 3,2 miliardy už absolvovalo kompletné očkovanie.