Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Šéf palestínskej samosprávy Abbás privítal izraelskú delegáciu

Na archívnej snímke z 22. januára 2020 palestínsky prezident Mahmúd Abbás. Foto: TASR/AP

Koncom augusta sa s Abbásom stretol izraelský minister obrany Benny Ganc. Išlo o prvé rokovania na vysokej úrovni za uplynulých niekoľko rokov.

Ramalláh 4. októbra (TASR) - Palestínsky líder Mahmúd Abbás sa v nedeľu večer stretol v meste Ramalláh ležiacom na židovským štátom okupovanom západnom brehu Jordánu s izraelskou vládnou delegáciou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na palestínske i izraelské zdroje. Ide o druhé stretnutie oboch strán za posledný mesiac.

Abbás prijal izraelského ministra zdravotníctva Nicana Horowitza, ministra pre regionálnu spoluprácu Ísavího Farídža a poslankyňu Knesetu Michal Rozinovú. Všetci traja sú členmi ľavicového hnutia Energia (Merec), ktoré je súčasťou vládnej koalície.

"Prezident (Abbás) zdôraznil dôležitosť ukončenia izraelskej okupácie a dosiahnutia spravodlivého a globálneho mieru v súlade s medzinárodnými rezolúciami," napísala oficiálna palestínska tlačová agentúra WAFA. Dodala, že Abbás apeloval i na potrebu ukončiť rozširovanie židovských osád a vyhosťovanie palestínskych rodín z rôznych častí východného Jeruzalema.

Trojica politikov z izraelskej strany Merec zopakovala svoju podporu pre dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu, podporu vzniku nezávislého palestínskeho štátu a zároveň nevyhnutnosť vybudovania dôvery medzi oboma stranami.

"Máme spoločnú misiu: zachovať nádej na mier založený na dvojštátnom riešení," napísal Horowitz na Twitteri, kde zverejnil i fotografiu, na ktorej stojí vedľa Abbása. Horowitza, ktorý je šéfom hnutia Merec, za jeho stretnutie s Abbásom ostro kritizovala izraelská pravica.

Koncom augusta sa s Abbásom stretol izraelský minister obrany Benny Ganc. Išlo o prvé rokovania na vysokej úrovni za uplynulých niekoľko rokov. Izraelský premiér Naftali Bennett však následne vyhlásil, že s Palestínčanmi neprebieha "a ani nebude" prebiehať nijaký mierový proces.

Abbás počas svojho prejavu na pôde Valného zhromaždenia OSN dal 24. septembra Izraelu ročné ultimátum na ukončenie okupácie palestínskych území. Ak sa tak nestane, pohrozil že prestane uznávať Izrael v hraniciach z roku 1967. Palestínsky štát by sa mal podľa Abbásovej vlády rozprestierať na teritóriách, ktoré Izrael obsadil vo vojne v roku 1967 - západný breh Jordánu, pásmo Gazy a východný Jeruzalem.

Nová izraelská vláda je zložená z ôsmich rozličných subjektov, medzi ktorými je na jednej strane krajná pravica striktne odmietajúca vznik palestínskeho štátu, ale patria do nej i umiernené strany podporujúce dvojštátne riešenie.