Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf Pentagónu chce prehĺbiť vzťahy medzi USA a Egyptom

Na archívnej snímke prezident Joe Biden s ministrom obrany Lloydom Austinom. Foto: TASR/AP

Egypt patrí medzi najväčších príjemcov americkej ekonomickej a vojenskej pomoci na Blízkom východe a stálym spojencom USA v regióne.

Káhira 8. marca (TASR) - Americký minister obrany Lloyd Austin v stredu označil obrannú spoluprácu USA s Egyptom za "základný pilier" záväzku Washingtonu voči Blízkemu východu. TASR informuje podľa agentúry AP.

Šéfa Pentagónu po prílete na letisku v Káhire privítali vysokí egyptskí vojenskí predstavitelia. Očakáva sa aj rokovanie s prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím a ďalšími predstaviteľmi.

"Som tu, aby som posilnil našu koordináciu v kľúčových otázkach a využil príležitosti na prehĺbenie nášho dlhodobého bilaterálneho partnerstva s Egyptom," napísal americký minister na sociálnej sieti Twitter.

Austin neskôr v priebehu dňa odcestuje do Izraela. Predchádzajúcimi zastávkami v rámci blízkovýchodného turné boli Jordánsko a Irak.

Egypt patrí medzi najväčších príjemcov americkej ekonomickej a vojenskej pomoci na Blízkom východe a stálym spojencom USA v regióne. V posledných rokoch sa však americkí zákonodarcovia snažili podmieniť túto pomoc reformami v oblasti ľudských práv.

Sísího vláda od nástupu k moci v roku 2013 dohliadala na rozsiahly zásah proti kritikom a tisíce z nich uväznila. Úrady sa zamerali nielen na politických oponentov, ale aj na prodemokratických aktivistov či novinárov, píše AP.