Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf Pentagónu: Hľadáme spôsob, ako sa vyhnúť konfliktu na Ukrajine

Na archívnej snímke americký minister obrany Lloyd Austin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin sa stále môže vyhnúť totálnej, tragickej vojne, ktorá by bola jeho voľbou, dodal Austin.

Washington 23. februára (TASR) - Minister obrany USA Lloyd Austin odsúdil v utorok "najnovšiu inváziu" Ruska na Ukrajinu. Spojené štáty sa však spolu so spojencami naďalej snažia nájsť spôsob, ako zabrániť ďalšej eskalácii konfliktu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Austin v Pentagóne, kde rokoval s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom, uviedol, že USA budú naďalej úzko spolupracovať s Kyjevom a spojencami "v snahe nájsť spôsob, ako sa vyhnúť ďalšiemu konfliktu".

Ruský prezident Vladimir Putin sa "stále môže vyhnúť totálnej, tragickej vojne, ktorá by bola jeho voľbou", dodal Austin.

Šéf Pentagónu ocenil "rozvážnu reakciu" Ukrajiny, ktorá vyzýva na mierové riešenie, hoci čelí "ruskej agresii, provokáciám a falošným obvineniam".

Kuleba, ktorý sa vo Washingtone stretne s vrcholnými predstaviteľmi USA, uviedol, že je na diplomatickej misii. "V týchto dňoch však diplomacia znamená aj obranu," dodal v súvislosti s požiadavkou Kyjeva na širšiu vojenskú podporu zo strany Spojených štátov. "Moje posolstvo je jednoduché: Najlepším prostriedkom na odstrašenie Ruska je silná Ukrajina," povedal.