Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf Pentagónu prisľúbil pobaltským štátom vojenský výcvik a podporu

Riga - Americký minister obrany Lloyd Austin (vľavo) a lotyšský premiér Krišjanis Karinš si podávajú ruky počas spoločnej tlačovej konferencie v Rige v stredu 10. augusta 2022. FOTO TASR/AP Foto: TASR - AP

USA budú robiť viac vojenských cvičení s pobaltskými krajinami a chcú im poskytovať intenzívnejší výcvik, uviedol v stredu na návšteve Lotyšska americký minister obrany Lloyd Austin.

Riga 10. augusta (TASR) – Spojené štáty budú robiť viac vojenských cvičení s pobaltskými krajinami a chcú im poskytovať intenzívnejší výcvik, uviedol v stredu na návšteve Lotyšska americký minister obrany Lloyd Austin. USA podľa neho môžu do regiónu vyslať v prípade potreby ďalších vojakov. TASR správu prevzala od agentúry AP.

Austin je prvým šéfom Pentagónu, ktorý od roku 1995 navštívil Lotyšsko, čo zdôrazňuje rastúci význam pobaltských krajín susediacich s Ruskom. Estónsko, Litva a Lotyšsko sa po ruskej invázii na Ukrajine obávajú, že by sa mohli stať ďalšími obeťami agresie Moskvy, pripomína AP.

Lotyšský minister obrany Artis Pabriks novinárom povedal, že medzi jeho priority patrí získať od USA viac vojenských inštruktorov a finančnú pomoc na nákup vojenskej techniky. Chce tiež posilňovať ochranu vzdušného priestoru a pobrežia.

Austin počas dvojdňových rokovaní v Rige opakovane potvrdil odhodlanie Washingtonu pomôcť regiónu pri obrane. V utorok sa stretol aj s americkými vojakmi. V Lotyšsku ich v súčasnosti slúži približne 500, o 100 viac ako vlani v decembri.