Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Daems vyzval krajiny Rady Európy na ochranu lekárov a sestier

Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred sídlom Európskej únie v Bruseli 16. októbra 2019. Foto: TASR/AP

Svetový deň zdravia bol stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na 7. apríla.

Brusel/Štrasburg 7. apríla (TASR) - Predseda Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) Rik Daems v utorok, pri príležitosti Svetového dňa zdravia, vyzval všetky členské štáty Rady Európy (RE), aby v časoch pandémie koronavírusu lepšie chránili zdravotníkov a lekárov, čiže "tých, ktorí nás chránia".

Svetový deň zdravia bol stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) na 7. apríla.

Daems s odkazom na slová Florence Nightingalovej z roku 1888, zakladateľky moderného ošetrovateľstva, pripomenul, že v dobe pandémie COVID-19 sú jej slová o nasadení zdravotníkov aj napriek vlastnej chorobe relevantnejšie ako kedykoľvek predtým. "Koľko zdravotných sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov je dnes v tomto stave a koľko ich bude v nadchádzajúcich mesiacoch? Ako môžu plniť svoje poslanie chrániť verejnosť, ak ešte viac ochorejú? A ako môžeme zabrániť, aby ochoreli?" napísal šéf PZ RE vo svojom liste.

Vysvetlil, že zdravotníci sú "motorom" celkovej reakcie na pandémiu COVID-19, a upozornil na znepokojujúce štatistiky: v Taliansku sa jeden z 10 potvrdených prípadov koronavírusu týka zdravotníckeho personálu; v Španielsku tento počet dosahuje 13,6 percenta; v Británii sú jeden zo štyroch lekárov a jedna z piatich zdravotných sestier chorí alebo sú v samoizolácii a nemôžu vykonávať svoju činnosť. Podobné alebo ešte horšie obrázky sa podľa Daemsa objavujú v iných krajinách sveta. "Tieto vysoké čísla čiastočne vysvetľuje nedostatok ochranného vybavenia, nedostatočné testovanie, neefektívne distribučné siete a tiež zlyhanie komunikácie," vysvetlil šéf PZ RE.

Podľa jeho slov netreba podceňovať ani dopad nákazy COVID-19 na psychologický stav tých, ktorí musia bojovať proti pandémii. Lebo čelia nielen obrovskému tlaku a vyčerpávajúcim pracovným zmenám, ale musia brať ohľad aj na zdravie svojich rodín, ako aj pacientov. Majú neustály strach z kontaminácie seba alebo ostatných ľudí, či už sú to členovia rodiny, pacienti alebo kolegovia. Mnohí zdravotnícki pracovníci sa pripravili o teplo svojich rodín, keď sa rozhodli žiť izolovane, aby ich chránili pred možnou infekciou.

"Aby však bola akákoľvek ich reakcia účinná, musia mať potrebné zdroje a podporu. Preto som sa vo Svetový deň zdravia rozhodol vyzvať všetky naše krajiny, aby urobili všetko, čo je v ich silách, a zabezpečili, že ochrana zdravia, bezpečnosti a psychologického stavu zdravotníckych pracovníkov bude ich najvyššou prioritou v rámci reakcií na COVID-19," uviedol Daems.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)