Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf Roskosmosu: Bezpečnosť posádky ISS nie je ohrozená

Na snímke riaditeľ ruskej kozmickej agentúry Roskozmos Dmitrij Rogozin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Americkí predstavitelia uviedli, že neboli vopred informovaní o teste, pri ktorom vzniklo viac než 1500 kusov sledovateľného orbitálneho odpadu.

Moskva 18. novembra (TASR) - Bezpečnosť posádky Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) nie je ohrozená, vyhlásil vo štvrtok riaditeľ ruskej Štátnej korporácie pre kozmickú činnosť (Roskosmos) Dmitrij Rogozin.

Podľa agentúry TASS Rogozin uviedol, že v stredu sa stretol s vedením amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a neskôr rokoval aj s jeho šéfom Billom Nelsonom. "Zaoberali sme sa problémami súvisiacimi s oblasťou našej zodpovednosti, ktorou je v prvom rade bezpečnosť a stabilný rozvoj ISS. V súčasnosti neboli zistené žiadne hrozby (voči rozvoju ISS a bezpečnosti posádky)," povedal Rogozin.

Washington kritizoval Rusko za pondelňajšie uskutočnenie "nebezpečnej a nezodpovednej" skúšky raketovej strely, ktorá zničila jednu z jeho vlastných družíc. Pri teste vznikol vesmírny odpad, ktorý posádku ISS prinútil vykonať pohotovostné úkony.

Americkí predstavitelia uviedli, že neboli vopred informovaní o teste, pri ktorom vzniklo viac než 1500 kusov sledovateľného orbitálneho odpadu.

NASA tvrdí, že posádka na palube ISS, ktorú momentálne tvoria štyria Američania, dvaja Rusi a jeden Nemec, musela na situáciu promptne reagovať a ukryť sa v návratových vesmírnych lodiach.

Podľa analytickej spoločnosti Seradata, ktorá sa zaoberá vesmírnym priemyslom, bol cieľom skúšky ruskej protidružicovej strely sovietsky signálny spravodajský satelit z roku 1982, ktorý je už niekoľko desaťročí nefunkčný.

Tento krok znovu vyvolal obavy z narastajúcich pretekov v zbrojení vo vesmíre, ktoré zahŕňajú všetky technológie - od vývoja družíc schopných vytlačiť nepriateľské zariadenia z obežnej dráhy až po laserové zbrane.