Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Šéf ruskej banky: Rusku môže trvať 10 rokov, kým sa zotaví zo sankcií

Šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref diskutuje v rámci Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade v piatok 17. júna 2022. Foto: TASR / AP

Šéf Sberbanky odhadol, že krajiny, ktoré prerušili vzťahy s Ruskom, sa podieľali na jeho vývoze 56 percentami a na jeho dovoze 51 percentami.

Petrohrad 19. júna (TASR) - Ruskej ekonomike môže trvať desaťročie, kým sa zotaví zo zdrvujúcich sankcií uvalených Západom na Rusko po začiatku jeho invázie na Ukrajinu, vyhlásil šéf najväčšej ruskej banky Sberbank German Gref. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Návrat na úroveň obdobia pred sankciami môže trvať takmer desať rokov, keďže Rusko prišlo o polovicu svojho obchodovania, spresnil Gref.

Šéf Sberbanky odhadol, že krajiny, ktoré prerušili vzťahy s Ruskom, sa podieľali na jeho vývoze 56 percentami a na jeho dovoze 51 percentami, čo ochromuje ruskú ekonomiku.

"Toto ohrozuje 15 percent hrubého domáceho produktu Ruska, väčšina ekonomiky je pod paľbou," povedal výkonný riaditeľ Sberbanky Gref na výročnom Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.