Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf sýrskej diplomacie o útoku na letisko: Izrael sa hrá s ohňom

Na satelitnej snímke sú materiálne škody po izraelskom raketovom útoku na medzinárodné letisko v sýrskom meste Aleppo 1. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Sýria nebude ticho v súvislosti s opakovanými izraelskými útokmi a Izraelčania za ne skôr či neskôr zaplatia, dodal šéf sýrskej diplomacie.

Damask 2. septembra (TASR) - Izrael sa hrá s ohňom, uviedol vo štvrtok sýrsky minister zahraničných vecí Fajsal Mikdád v reakcii na stredajší raketový útok na medzinárodné letisko v sýrskom meste Aleppo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Útok na letisko v Aleppe podnikol v stredu podľa sýrskych médií Izrael. Podľa sýrskej agentúry SANA boli v dôsledku útoku spôsobené iba materiálne škody, pričom sýrskej vzdušnej obrane sa v okolí hlavného mesta podarilo zostreliť niekoľko izraelských rakiet.

"Izrael sa hrá s ohňom a vystavuje riziku výbuchu regionálnu armádu a bezpečnostnú situáciu,"
cituje SANA Mikdáda.

"Sýria nebude ticho v súvislosti s opakovanými izraelskými útokmi a Izraelčania za ne skôr či neskôr zaplatia,"
dodal šéf sýrskej diplomacie.

Na satelitnej snímke sú materiálne škody po izraelskom raketovom útoku na medzinárodné letisko v sýrskom meste Aleppo 1. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


Izraelská armáda sa k náletu na letisko zatiaľ nevyjadrila.

Od vypuknutia občianskej vojny v Sýrii v roku 2011 podnikol Izrael na území Sýrii stovky vzdušných útokov. Zameriava sa pri nich predovšetkým na pozície sýrskych vládnych jednotiek, spojeneckých síl podporovaných Iránom a bojovníkov libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh.

Izrael sa len zriedkavo vyjadruje k jednotlivým útokom, avšak priznal už, že ich od roku 2011 vykonal stovky. Izraelská armáda ich odôvodnila ako nevyhnutné, aby zabránila Iránu – "úhlavnému nepriateľovi" židovského štátu – získať oporu v blízkosti izraelských hraníc.

V júni Sýria obvinili Izrael aj z útoku na jej hlavné medzinárodné letisko v Damasku. V dôsledku tohto útoku musela mať prevádzka letiska na niekoľko dní pozastavená. Predstavitelia izraelskej armády pritom tvrdia, že toto civilné letisko pravidelne používa na prepravu zbraní Irán, ktorý je úhlavným nepriateľom Izraela.