Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf tajnej služby CIA rokoval v Líbyi s jedným z jej premiérov

Na archívnej snímke riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns. Foto: TASR/AP

Vláda v Tripolise uviedla, že Burns a premiér Abdal Hamíd Dubajba diskutovali o otázkach spolupráce v oblasti hospodárstva a bezpečnosti.

Tripolis 13. januára (TASR) - Riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns uskutočnil návštevu Líbye, kde rokoval s predsedom jednej z dvoch tamojších medzi sebou súperiacich vlád.

Agentúra AP, ktorá o tom informovala vo štvrtok večer, dodala, že šlo o ojedinelú návštevu vysokopostaveného amerického predstaviteľa vo vojnou zmietanej krajine rozdelenej medzi dve súperiace vlády.

Vláda v Tripolise uviedla, že Burns a premiér Abdal Hamíd Dubajba diskutovali o otázkach spolupráce v oblasti hospodárstva a bezpečnosti. Vo vyhlásení líbyjskej vlády sa neuvádza, kedy presne sa stretnutie uskutočnilo.

Washington sa k Burnsovej ceste bezprostredne nevyjadril, dodala AP.

Pripomenula, že Burnsova návšteva nasledovala po tom, ako bol bývalý líbyjský spravodajský dôstojník v decembri obvinený zo zostrojenia a naprogramovania bomby, ktorá v roku 1988 vybuchla v lietadle nad škótskym Lockerbie a zabila všetkých ľudí na palube a 11 ľudí na zemi. Obvinený muž je vo väzbe v USA a predstúpi pred súd.

Jeho vydanie líbyjskou vládou vyvolalo otázky o legálnosti celej procedúry v Líbyi, ktorá nemá so Spojenými štátmi uzatvorenú stálu dohodu o vydávaní osôb.

Dubajbov mandát je naďalej veľmi sporný po tom, ako sa koncom roka 2021 v Líbyi neuskutočnili plánované voľby.

Líbya, zmietajúca sa v občianskej vojne od povstania proti bývalému autokratickému vládcovi Muammarovi Kaddáfímu v roku 2011, je už roky rozdelená medzi súperiace vlády na východe a západe. Každá z vlád má podporu svojich patrónov v zahraničí a početných ozbrojených milícií priamo v krajine.