Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šéf tlačovej agentúry STA odstúpil pre spory ohľadom jej financovania

Na archívnej snímke zo 14. júla 2020 je logo slovinskej tlačovej agentúry STA v Ľubľane. Foto: TASR/STA

Nedostatok financií pre STA ohrozuje fungovanie jedinej slovinskej tlačovej agentúry i vyplácanie miezd jej zhruba 90 zamestnancom.

Ľubľana 30. septembra (TASR) - Riaditeľ slovinskej tlačovej agentúry (STA) Bojan Veselinovič odstúpil vo štvrtok zo svojej funkcie. Vládu premiéra Janeza Janšu pritom obvinil z pokusu "podriadiť si agentúru" pozastavením jej financovania. Informovala o tom agentúra AFP.

Veselinovič vo vyhlásení uviedol, že "nemôže a nebude akceptovať podmienky, ktorých splnenie žiada vláda výmenou za financovanie práce, ktorú agentúra posledných 273 dní vykonávala zadarmo".

Spor medzi vládnou informačnou kanceláriou a STA sa začal krátko po vymenovaní Janšovej vlády v marci 2020. Janša vtedy kritizoval spravodajstvo STA súvisiace so zvládaním koronakrízy, označil ho za "hanbu" a žiadal Veselinovičovo prepustenie. Kritika sa týkala najmä správ o údajných nezrovnalostiach pri obstarávaní ochranných pomôcok a očkovacích látok.

Veselinovič vo funkcii zostal, ale vláda v decembri zmrazila platby pre STA s tým, že jej vedenie nebolo schopné doručiť potrebné podklady.

V januári tohto roku vláda uviedla, že platby obnovila, ale ukázalo sa, že ide iba o platby zadržané v roku 2020. Platby pre rok 2021 vláda odmietla s odôvodnením, že vedenie STA nesplnilo požiadavky na poskytovanie služby vo verejnom záujme.

Ako uvádza AFP, Janšova vláda však v tejto veci ďalej robila obštrukcie aj po tom, ako jej Slovinský najvyšší súd nariadil 6. septembra obnoviť financovanie STA.

Nedostatok financií pre STA ohrozuje fungovanie jedinej slovinskej tlačovej agentúry – založenej v roku 1991 – i vyplácanie miezd jej zhruba 90 zamestnancom. Vlani na jar zorganizovalo Združenie novinárov Slovinska (DNS) finančnú zbierku, aby agentúre STA pomohlo prežiť. Vyzbieralo sa viac ako 270.000 eur, čo je však omnoho menej než dva milióny eur, ktoré agentúra každoročne dostávala z verejných zdrojov.

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v liste zaslanom slovinskej vláde minulý týždeň zopakovala výzvy na obnovenie financovania STA. Varovala, že súčasná situácia "predstavuje veľké riziko pre slobodu a pluralitu médií v Slovinsku a v EÚ".