Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Šéf ukrajinskej tajnej služby žiada od USA útočné lietadlá A-10

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Lietadlá A-10 boli po prvýkrát použité v roku 1975 a americké letectvo ich využívalo najmä počas vojny v Perzskom zálive.

Kyjev 1. februára (TASR) - Šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Kyrylo Budanov vo štvrtok vyzval Spojené štáty, aby Ukrajine dodali americké útočné lietadlá typu A-10 Thunderbolt, určené na podporu pozemných síl. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Útočné lietadlá A-10 by mohli výrazne posilniť ukrajinské schopnosti na frontovej línii. Skutočne by mohli pomôcť vojensky poraziť Rusko," napísal Budanov na sociálnej sieti po tom, ako podľa AFP v rozhovore pre americkú televíziu CNN zľahčoval obavy z možného návratu amerického exprezidenta Donalda Trumpa do Bieleho domu.

Lietadlá A-10 boli po prvýkrát použité v roku 1975 a americké letectvo ich využívalo najmä počas vojny v Perzskom zálive. USA uvádzajú, že A-10 majú najmä poskytovať podporu pozemným silám a sú účinné voči pozemným cieľom vrátane tankov.

Spojené štáty sú najvýznamnejším dodávateľom zbraní pre Ukrajinu, no schválenie najnovšieho balíka vojenskej pomoci v hodnote približne 61 miliárd dolárov (takmer 56 miliárd eur) blokujú v Kongrese republikáni.