Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéf vagnerovcov hlási dobytie východnej časti Bachmutu

Ukrajinský vojak sa pozerá z obrneného transportéra pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 7. marca 2023. Foto: TASR/AP

Bachmut sa ruské sily usilujú dobyť už celé mesiace a príslušníci Vagnerovej skupiny ho obkľúčili z východu, severu i juhu.

Kyjev 8. marca (TASR) - Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v stredu oznámil, že jeho žoldnieri obsadili celú východnú časť ukrajinského mesta Bachmut. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Všetko, čo sa nachádza východne od rieky Bachmutka, je pod plnou kontrolou súkromnej bezpečnostnej firmy Vagner," uviedol Prigožin prostredníctvom svojej tlačovej služby. Ukrajina sa k údajnému stiahnutiu svojich vojakov nevyjadrila a Prigožinove vyjadrenia nebolo možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov, píše DPA.

Bachmut sa ruské sily usilujú dobyť už celé mesiace a príslušníci Vagnerovej skupiny ho obkľúčili z východu, severu i juhu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok opätovne potvrdil odhodlanie Kyjeva aj naďalej držať pozície v tomto meste.

Prezident vo svojom príhovore vyhlásil, že dobytie Bachmutu na východe Ukrajiny by mohlo ruským jednotkám otvoriť cestu k ďalším mestám.