Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéf vagnerovcov Prigožin tvrdí, že sankcie voči nemu sú oprávnené

Podnikateľ Jevgenij Prigožin, vľavo, ukazuje ruskému prezidentovi Vladimírovi Putininovi svoje zariadenia, ktoré varia jedlá pre školské centrá neďaleko Petrohradu v Rusku. Foto: TASR/AP

Ich zavedenie považuje v tejto chvíli za "celkom rozumné", cituje z jeho vyhlásenia agentúra AFP.

Moskva 8. marca (TASR) — Šéf ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin v stredu vyhlásil, že sankcie, ktoré voči nemu a jeho organizácii zaviedla Európska únia, sú oprávnené a neplánuje sa proti nim brániť na súde. Ich zavedenie považuje v tejto chvíli za "celkom rozumné", cituje z jeho vyhlásenia agentúra AFP.

Prigožin je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho žoldnieri už niekoľko mesiacov bojujú o ovládnutie východoukrajinského mesta Bachmut.

Európska únia zaviedla zákaz udeľovania víz a zmrazila majetok mnohých Rusov obvinených z účasti v konflikte na Ukrajine počnúc marcom 2014, keď Moskva obsadila ukrajinský polostrov Krym, pripomína AFP.

Vo februári minulého roka, deň pred začiatkom ruskej vojenskej invázie na Ukrajine, doplnil Brusel svoje sankčné zoznamy o niekoľko mien vrátane Prigožinovej 83-ročnej matky Violetty. Všeobecný súd Európskej únie ich však v stredu zrušil. Podľa súdu sa nepreukázalo, že by sa podieľala na aktivitách svojho syna na Ukrajine.