Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéf WHO: Je nebezpečné domnievať sa, že omikron je posledným variantom

Na archívnej snímke z 9. marca 2020 generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus gestikuluje počas tlačovej konferencie v sídle WHO v Ženeve. Foto: TASR/AP

Variant omikron bol prvýkrát detegovaný pred dvoma mesiacmi na juhu Afriky a podľa Tedrosa bolo odvtedy vo svete celkovo zaznamenaných už 80 miliónov prípadov nákazy, čo je viac než za celý rok 2020.

Ženeva 24. januára (TASR) - Je nebezpečné domnievať sa, že nákazlivejší koronavírusový variant omikron bude posledným objaveným variantom a že svet je na konci pandémie. Vyhlásil to v pondelok generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovali agentúry Reuters a AFP.

"Sú ideálne podmienky na to, aby sa vyvinuli nové varianty," uviedol Tedros.

Zároveň si však myslí, že je možné, že pandémia COVID-19 tento rok prestane predstavovať globálnu núdzovú situáciu v oblasti zdravia.

"Môžeme ukončiť (pandémiu) COVID-19 ako globálnu núdzovú situáciu v oblasti zdravia a môžeme to spraviť už tento rok," uviedol Tedros počas zasadnutia výkonnej rady WHO.

Aby sa tak stalo, musia krajiny podľa Tedrosa viac zapracovať na tom, aby zabezpečili rovnomerný prístup k vakcínam a k liečbe, sledovali vírus a jeho varianty a naďalej zavádzali opatrenia zamerané na spomalenie šírenia koronavírusu.

Podľa šéfa WHO musí svet najskôr preklenúť nerovnosť v miere zaočkovanosti medzi krajinami, aby koronavírusovú pandémiou prekonal.

Až polovica zo 194 členských krajín WHO totiž nedosiahla cieľ a nezaočkovala proti koronavírusu do konca roka 2021 plánovaných 40 percent svojej populácie. A 85 percent obyvateľov Afriky dokonca ešte stále čaká na to, aby dostalo prvú dávku vakcíny.

Podľa šéfa WHO sa ľudstvo bude musieť naučiť s ochorením COVID-19 žiť, ale je nebezpečné predpokladať, že omikron bol posledným objaveným variantom a že pandémia sa chýli ku koncu.

"Minulý týždeň sme v priemere zaznamenali 100 nových prípadov nákazy každé tri sekundy, a každých 12 sekúnd prišiel niekto pre COVID-19 o život," uviedol Tedros.

Variant omikron bol prvýkrát detegovaný pred dvoma mesiacmi na juhu Afriky a podľa Tedrosa bolo odvtedy vo svete celkovo zaznamenaných už 80 miliónov prípadov koronavírusovej nákazy, čo je viac než za celý rok 2020.

Zdá sa však, že priebeh nákazy omikronom je miernejší než pri predchádzajúcich variantoch, pričom Tedros potvrdil, že napriek prudkému nárast prípadov nebol zaznamenaný prudký nárast počtu úmrtí súvisiacich s koronavírusom.