Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéf WHO: Nechať koronavírus voľne sa šíriť je nemorálne

Na archívnej snímke šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Kolektívna imunita sa typicky dosahuje očkovaním a väčšina vedcov odhaduje, že protilátky musí mať najmenej 70 percent ľudí, aby sa zabránilo vypuknutiu nákazy.

Ženeva 12. októbra (TASR) - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v pondelok varoval pred návrhmi niektorých predstaviteľov, aby sa ochorenie COVID-19 nechalo voľne šíriť medzi ľuďmi v nádeji, že sa tým dosiahne tzv. kolektívna imunita. Tedros dodal, že takýto prístup by bol "nemorálny". Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Nikdy v dejinách verejného zdravia sa kolektívna imunita nevyužila ako stratégia pre zastavenie nákazy, nehovoriac už o pandémii," povedal šéf WHO na virtuálnom tlačovom brífingu.

"Je to vedecky a eticky pochybné," pokračoval. "Nechať nebezpečný vírus, ktorý úplne dobre nepoznáme, voľne sa šíriť je jednoducho neetické. To nie je možnosť, ktorá prichádza do úvahy," dodal.

Kolektívna imunita znamená, že protilátky má už dostatok populácie, takže sa šírenie nákazy z tohto dôvodu zastaví.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR Roman Hanc

Kolektívna imunita sa typicky dosahuje očkovaním a väčšina vedcov odhaduje, že protilátky musí mať najmenej 70 percent ľudí, aby sa zabránilo vypuknutiu nákazy. Avšak niektorí odborníci tvrdia, že ochranný účinok môže mať dokonca už to, keď má imunitu 50 percent populácie.

Bruce Aylward, popredný poradca generálneho riaditeľa WHO, ešte v polovici augusta upozornil, že hromadné očkovanie (imunizácia) vakcínou proti ochoreniu COVID-19 by sa malo snažiť pokryť oveľa viac než len 50 percent svetovej populácie.