Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Šéf WHO Tedros vyčítal Pompeovi obvinenia o zakúpení WHO Čínou

Na archívnej snímke šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Tedrosova reakcia patrila k jeho dosiaľ najotvorenejším obranným vyhláseniam po opakovanej kritike zo strany administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa na adresu WHO v posledných mesiacoch.

Ženeva 23. júla (TASR) - Generálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyčítal vo štvrtok americkému ministrovi zahraničných vecí Mikeovi Pompeovi "nepravdivé a neprijateľné" vyjadrenia na svoju adresu aj na adresu organizácie. Pompeo totiž Tedrosa obvinil, že si ho "kúpila" Čína. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Tedros sa bránil, že WHO sa sústreďuje na "záchranu životov", pričom ostro kritizoval Pompeove výroky na podujatí za zatvorenými dverami tento týždeň v Londýne, ktoré priniesli britské médiá.

Tedrosova reakcia patrila k jeho dosiaľ najotvorenejším obranným vyhláseniam po opakovanej kritike zo strany administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa na adresu WHO v posledných mesiacoch.

Britské noviny v stredu informovali, že Pompeo na podujatí v Londýne vyhlásil, že Tedrosa si "kúpila" čínska vláda - bol to výnimočne osobne mierený výrok proti šéfovi WHO, na ktorú Washington ostro slovne útočil už aj pred tým.
Na archívnej snímke šéf americkej diplomacie Mike Pompeo.
Foto: TASR/AP

Kritici tvrdia, že Trumpova administratíva sa snaží odvrátiť pozornosť od svojho zlyhania pri zvládaní pandémie koronavírusu v USA. Krajina má totiž najviac potvrdených prípadov nákazy a s ňou súvisiacich úmrtí na svete.

Americká administratíva v posledných mesiacoch opakovane kritizovala reakciu WHO na pandémiu a jej údajnú podriadenosť voči Pekingu. Prezident Trump nariadil Spojeným štátom vystúpiť na budúci rok z organizácie, ktorú financovali a podporovali celé desaťročia.

Pompeo na stretnutí s britskými zákonodarcami povedal, že má tajné informácie naznačujúce, že Tedrosa si "kúpila" čínska vláda a jeho zvolenie za šéfa WHO v roku 2017 viedlo k úmrtiam britských občanov.

"Tieto slová padli, myslím v utorok - minulý utorok. A tieto výroky sú nepravdivé a neprijateľné a bez akéhokoľvek opodstatnenia," povedal Tedros novinárom v Ženeve, kde WHO sídli. "Ak je niečo, na čom nám naozaj záleží a na čom by malo záležať celému medzinárodnému spoločenstvu, tak je to záchrana životov. A WHO sa nenechá týmito výrokmi odradiť," dodal Tedros.