Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Šéf WHO varoval pred genocídou v Tigraji

Ilustračné foto. Foto: TASR / AP

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF).

Ženeva 19. októbra (TASR) - Šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v stredu vyjadril vážne znepokojnenie nad situáciou v etiópskom zväzovom štáte Tigraj a varoval, že na odvrátenie "genocídy" je potrebné okamžite konať. Ghebreyesus sám pochádza z Tigraja. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"Svet nevenuje (tomuto konfliktu) dostatočnú pozornosť," povedal Ghebreyesus prítomným novinárom v Ženeve a zdôraznil, že čas na "zabránenie genocídy v Tigraji" sa kráti.

Addis Abeba v utorok oznámila, že v Tigraji dobyla tri mestá. Medzinárodné spoločenstvo sa čoraz väčšmi obáva o osud ľudí, ktorí sa ocitli uprostred bojov medzi etiópskymi vládnymi silami a tigrajskými ozbrojenými skupinami, pričom ofenzívu v oblasti spustili aj eritrejské jednotky.

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok varoval, že situácia v Etiópii sa "vymyká spod kontroly".

Ghebreyesus povedal, že v súvislosti s úmyselným zabíjaním civilistov v Tigraji mu už "dochádzajú diplomatické slová".

Konflikt na severe Etiópie vypukol v novembri 2020, keď sa etiópsky premiér Abiy Ahmed vojenskou silou rozhodol zvrhnúť regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). V marci 2022 bojujúce strany uzavreli prímerie, boje sa však v auguste obnovili.