Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfa právneho výboru nemeckého parlamentu Brandnera odvolali z funkcie

Na ilustračnej snímke rokovacia sála v nemeckom parlamente. Foto: TASR/AP

Brandner (53) naposledy vyvolal rozruch svojou reakciou na udelenie Spolkového kríža za zásluhy rockovému spevákovi kritizujúcemu politiku AfD Udovi Lindenbergovi.

Berlín 13. novembra (TASR) - Právny výbor nemeckého parlamentu odvolal v stredu z funkcie svojho predsedu Stephana Brandnera, kontroverzného poslanca krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dôvodom bola séria jeho provokatívnych vyjadrení a opakované útoky na sociálnej sieti Twitter namierené voči jeho politickým oponentom. Ide o prvý takýto krok v povojnových dejinách nemeckého parlamentu, informovala agentúra DPA.

Brandner (53), poslanec z východonemeckej spolkovej krajiny Durínsko, naposledy vyvolal rozruch svojou reakciou na udelenie Spolkového kríža za zásluhy rockovému spevákovi kritizujúcemu politiku AfD Udovi Lindenbergovi. Povedal, že ide o "tridsať strieborných", čím narážal na biblickú odmenu pre Judáša za zradu Ježiša.

Právnik Brandner pobúril aj svojimi reakciami na teroristický útok v Halle, pri ktorom v októbri páchateľ s krajne pravicovými názormi zabil 40-ročnú ženu pred synagógou a 20-ročného muža v blízkej predajni kebabu. Predtým sa pokúsil násilne vniknúť do synagógy, kde sa v tom čase nachádzalo 51 ľudí pripomínajúcich si najdôležitejší židovský sviatok Jom kipur.

Poslanci žiadali Brandnera, aby sám odstúpil, ten to však odmietol. Následne ho odvolal právny výbor parlamentu so súhlasom všetkých frakcií s výnimkou AfD, uviedol predseda poslaneckého klubu konzervatívných strán CDU/CSU Jan-Marco Luczak. Odvolanie Brandnera je podľa neho "jasný signál proti poburovaniu a podnecovaniu k nenávisti, čím sa tejto funkcii prinavráti úcta". Poslanec Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Florian Post na Twitteri napísal, že za odvolanie Brandnera hlasovalo 37 členov výboru, šesť bolo proti, uviedla agentúra AP.

Od parlamentných volieb v roku 2017 je AfD treťou najväčšou frakciou v Spolkovom sneme a najväčšou opozičnou stranou.