Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Šefčovič: Konferencia o budúcnosti Európy prináša užitočné podnety

Na snímke podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič. Foto: TASR/AP

Momentálny stav CoFoE označil Šefčovič ako spracúvanie série konkrétnych podnetov, ktoré prišli aj od občanov.

Brusel 16. novembra (TASR) - Doterajšie podnety zo strany občanov, ktorí sa priamo zúčastňujú na Konferencii o budúcnosti Európy (CoFoE), sú veľmi užitočné. V rozhovore pre TASR to uviedol podpredseda Európskej komisie (EK) pre medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Slovenský eurokomisár pripomenul, že spoločne s dvoma ďalšími podpredsedníčkami EK - Věrou Jourovou a Dubravkou Šuicovou - pracuje vo Výkonnom výbore Konferencie o budúcnosti Európy, pričom každý z nich vedie aj jednu pracovnú skupinu, v ktorej sú náhodne vybraní občania z rôznych členských krajín, poslanci Európskeho parlamentu a tiež poslanci národných parlamentov.

Šefčovič, ktorý vedie pracovnú skupinu pre zdravotníctvo, uviedol, že prvé zasadnutie tejto skupiny v Štrasburgu považuje za veľmi užitočné a podnetné.

"To zasadnutie bolo mimoriadne užitočné. Práve od občanov prichádzali dobré podnety ohľadom cezhraničného zdravotného poistenia, aby bol v Európe zaistený univerzálny prístup v oblasti zubárskej starostlivosti, ale aj o tom, aby bol kvalitný prístup k liekom všade v Európe," opísal zasadnutie svojej pracovnej skupiny. Dodal, že nezabudne na konštatovanie občianky jednej zo stredoeurópskych krajín, že dnes narodené deti budú možno v západnej Európe žiť oproti tým zo strednej Európy dlhšie preto, lebo je tam lepšia zdravotná starostlivosť.



Momentálny stav CoFoE označil Šefčovič ako spracúvanie série konkrétnych podnetov, ktoré prišli aj od občanov. Spresnil, že ďalšie stretnutie pracovnej skupiny pre zdravie sa bude konať 18. decembra v Štrasburgu.

Dodal, že na jar, už počas francúzskeho predsedníctva v Rade EÚ, bude čas finalizovať podnety, ktoré prichádzajú "zdola" od diskusií s občanmi, pričom sa očakávajú konkrétne námety pre šéfov troch hlavných európskych inštitúcií, ktorí zabezpečujú kolektívne predsedníctvo Konferencie o budúcnosti Európy.

"Mal by potom začať ten proces diskusií na úrovni lídrov o tom, aké podnety občanov preniesť do praxe." vysvetlil Šefčovič. V tejto súvislosti zopakoval vyhlásenie predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej ku CoFoE, že eurokomisia sa nebráni novým námetom a zmenám a je pripravená meniť svoj legislatívny rámec, aby vyšla v ústrety požiadavkám zo strany občanov.







(spravodajca TASR Jaromír Novak)