Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Šefčovič víta zmenu tónu zo strany Londýna ohľadom Severného Írska

Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič reční v Európskom dome v Londýne v piatok 12. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Frost po rokovaní povedal, že v názoroch oboch strán naďalej existujú "značné rozdiely", ale súhlasil s tým, že rokovania potrebujú novú energiu a impulz.

Brusel/Londýn 12. novembra (TASR) - Európska únia a Británia na budúci týždeň zintenzívnia úsilie o nájdenie riešenia sporu ohľadom obchodných dohôd pre Severné Írsko po odchode ostrovného kráľovstva z EÚ. Podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič po piatkovom stretnutí s britským ministrom pre brexit Davidom Frostom v Londýne povedal, že obe strany sa teraz budú snažiť pokročiť v kľúčových otázkach, akými sú colné kontroly a dodávky liekov do Severného Írska. Správu priniesla agentúra Reuters.

"Vítam zmenu v tóne dnešnej diskusie s Davidom Frostom a dúfam, že to povedie k hmatateľným výsledkom pre ľudí v Severnom Írsku," povedal po rokovaní Šefčovič, ktorý v mene exekutívy EÚ dohliada na implementáciu dohody o brexite.

Frost po rokovaní povedal, že v názoroch oboch strán naďalej existujú "značné rozdiely", ale súhlasil s tým, že rokovania potrebujú novú energiu a impulz.

V dôsledku brexitu čelia občania a firmy v Severnom Írsku problémom s dodávkami tovarov. Tovar prepravovaný medzi Britániou a Severným Írskom v súčasnosti podlieha colným kontrolám v rámci dohody o brexite s cieľom vyhnúť sa hraničným kontrolám medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskom, ktoré je členom EÚ. Británia a EÚ sa však nezhodujú na tom, ako vykonávať colné a bezpečnostné kontroly, ktoré obzvlášť výrazne ovplyvnili prepravu mäsa, mliečnych a medicínskych produktov.