Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfka Amnesty na Ukrajine končí vo funkcii po kritike o armáde

Ilustračné foto Foto: TASR/AP/Bebeto Matthews

Správa, ktorú AI vo štvrtok vydala, nijakým spôsobom nezohľadňovala pozíciu ukrajinského ministerstva obrany, uviedla Pokaľčuková v noci na sobotu na sociálnej sieti Facebook.

Kyjev 6. augusta (TASR) - Regionálna riaditeľka medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International (AI) na Ukrajine Oksana Pokaľčuková rezignovala na svoju funkciu po kritike AI na adresu ukrajinských ozbrojených síl. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

Organizácia totiž uviedla, že ukrajinské jednotky ohrozujú civilistov nasadením svojich vojakov v obývaných oblastiach.

Správa, ktorú AI vo štvrtok vydala, nijakým spôsobom nezohľadňovala pozíciu ukrajinského ministerstva obrany, uviedla Pokaľčuková v noci na sobotu na sociálnej sieti Facebook.

"Výsledkom tohto organizácia nevedomky vytvorila materiál, ktorý znel ako podpora pre ruské naratívy. V úsilí chrániť civilistov sa táto štúdia stala nástrojom propagandy," dodala.

"Bolí ma to priznať, ale s vedením Amnesty International sme sa nezhodli na hodnotách. Preto som sa rozhodla z organizácie odísť," dodala.

Kyjev tvrdenia Amnesty prirovnal k ruskej propagande a dezinformáciám. Aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj skupinu obvinil z podnecovania ničím nevyprovokovaných ruských útokov na Ukrajinu. Amnesty sa podľa jeho vyjadrení pokúša preniesť zodpovednosť z agresora na obeť.

Ukrajinskí predstavitelia uviedli, že využívajú všetky možné opatrenia na evakuáciu civilistov z oblastí na frontových líniách, píše Reuters. Rusko odmieta, že by počas svojej "špeciálnej vojenskej operácie" cielene útočilo na civilistov.