Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Leyenová kritizuje maďarský zákon zakazujúci osvetu mladých o LGBTQ

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí protestovali proti tomuto zákonu v maďarskom hlavnom meste aj v utorok.

Brusel 16. júna (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyjadrila v stredu večer na Twitteri veľké znepokojenie z nového maďarského zákona, ktorý zakazuje robiť medzi deťmi a mládežou osvetu o LGBTQ problematike.

"Verím v Európu, ktorá rôznorodosť prijíma, a nie v Európu, ktorá ju pred deťmi ukrýva," napísala na sociálnej sieti. Ďalej uviedla, že "nikto by nemal byť diskriminovaný na základe sexuálnej orientácie". "Posudzujeme, či (tento zákon) porušuje príslušnú legislatívu EÚ," dodala v tejto súvislosti.

Maďarský parlament v utorok schválil vládny návrh zákona o ochrane pred pedofíliou, ktorý bol rôznymi pozmeňujúcimi návrhmi rozšírený aj o zákaz propagácie sexuálnych menšín medzi mladými ľuďmi. Kontroverzný zákon stanovuje, že mladí ľudia pod 18 rokov nesmú byť v školách vystavovaní "pornografickému obsahu" alebo akémukoľvek obsahu, ktorý podľa maďarskej vládnej strany "podporuje zmenu pohlavia a homosexualitu".

Tento krok pravicovej populistickej vlády premiéra Viktora Orbána kritizovali aj Spojené štáty. Vyjadrili "znepokojenie" nad obmedzeniami, ktoré "nemajú miesto v demokratickej spoločnosti", pripomína agentúra AFP.

V stredu sa v Budapešti pred Sándorovým palácom, kde sídli úrad prezidenta, zhromaždili stovky demonštrantov vyzývajúcich prezidenta Jánosa Ádera, aby anuloval tento zákon, ktorý podľa ľudskoprávnych skupín stigmatizuje komunitu LGBTQ a obmedzuje jej práva. Ako píše agentúra AP, očakáva sa totiž, že Áder sporný zákon podpíše.

Protestujúci zhromaždili pre prezidenta posolstvá s osobnými príbehmi o nápomocnom vzdelávaní, podpore a prijatí odlišnej orientácie od LGBTQ autorov. Ako uviedli organizátori, takéto prejavy budú v budúcnosti nelegálne, a to na základe predmetnej legislatívy zakazujúcej zobrazovanie homosexuality v školských programoch sexuálnej výchovy, vo filmoch, v reklame či iných mediálnych materiáloch.

Tisíce ľudí protestovali proti tomuto zákonu v maďarskom hlavnom meste aj v utorok.