Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Šéfka EK sa stretne aj s britským kráľom Karolom III.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, v piatok 24. februára 2023. Foto: TASR/AP

Von der Leyenová sa v pondelok stretne s britským premiérom Rishim Sunakom, aby prediskutovali zmeny v tzv. severoírskom protokole z dohody o brexite.

Brusel 27. februára (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok popoludní v rámci návštevy Británie stretne aj s kráľom Karolom III. Oznámila to hovorkyňa Európskej komisie Dana Spinantová. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Von der Leyenová sa v pondelok stretne s britským premiérom Rishim Sunakom, aby prediskutovali zmeny v tzv. severoírskom protokole z dohody o brexite. Stretnutie sa bude konať v grófstve Berkshire západne od Londýna.

Podľa agentúry AP schôdzku sprevádzajú očakávania, že sa podarí uzavrieť dohodu o riešení citlivého pobrexitového obchodného sporu, ktorý naštrbil vzájomné vzťahy a tiež ohrozuje výsledky desaťročí mierového procese v Severnom Írsku.

Von der Leyenová a Sunak sa "dohodli, že budú osobne pokračovať v snahe o spoločné praktické riešenia radu zložitých výziev týkajúcich sa protokolu o Írsku a Severnom Írsku", uvádza sa vo vyhlásení z nedeľného večera.

Londýn v rámci "rozvodovej" dohody s EÚ súhlasil, že predpisy Únie sa budú naďalej vzťahovať na pohyb tovaru do Severného Írska, súčasti Spojeného kráľovstva, ktoré tak zostalo fakticky na jednotnom trhu EÚ. Zámerom je zachovať mier v Severnom Írsku v súlade s veľkopiatkovou dohodou z roku 1998, podľa ktorej musí byť zabezpečená trvalá ekonomická integrácia medzi Severným Írskom a členom EÚ Írskom. Uplatňovanie uvedeného protokolu v praxi je predmetom intenzívnych rokovaní medzi Londýnom a Bruselom.

Na základe protokolu niektoré tovary vstupujúce do Severného Írska zo zvyšku Spojeného kráľovstva kontrolujú, čo sa nepáči niektorým britským unionistickým politikom. Tí trvajú na tom, že protokol podkopáva miesto Severného Írska v Spojenom kráľovstve a narúša pohyb tovaru.