Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Šéfka EK: Únia musí nájsť konsenzus v otázke cien energií

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová prichádza na rokovanie za okrúhlym stolom pred začiatkom neformálneho summitu Európskej rady na Pražskom hrade Foto: TASR/AP

Von der Leyenová označila za dôležitú tému rokovaní aj zachovanie jednotného trhu a rovnakých podmienok pre všetkých jeho aktérov.

Praha 7. októbra (TASR) – Lídri krajín Európskej únie diskutujú na piatkovom summite o zastropovaní cien zemného plynu a možných variantoch takéhoto opatrenia. Rozhodnutie však od neformálnej schôdzky očakávať nemožno, potvrdila predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.

Diskusia na summite je podľa šéfky EK len "prvým krokom" a prípravou na formálne zasadnutie Európskej rady o dva týždne v Bruseli, informovala stanica ČT24. Predseda Európskej rady Charles Michel pri príchode na Pražský hrad naliehal na rýchle riešenie.

Von der Leyenová na Twitteri doplnila, že Únia musí nájsť konsenzus, aby vyriešila stúpajúce ceny energií zhoršované manipuláciou zo strany Ruska. Podobne sa vyjadril český premiér Petr Fiala s tým, že cenová hranica by sa mohla stanoviť na plyn využívaný na výrobu elektriny.

Rastúce ceny energií spôsobujú medzi členskými krajinami napätie. Viacero štátov podporuje stanovenie hornej hranice cien plynu, iné vrátane Nemecka však varujú pre rizikami, ako je ohrozenie bezpečnosti dodávok, priblížila agentúra DPA.

Slovenský premiér Eduard Heger pri príchode na summit povedal, že považuje za nutné zastropovať ceny zemného plynu. Eurokomisia musí podľa neho nájsť riešenie, pri ktorom nebude porazený žiaden štát.

Predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki naliehal na spoločný európsky plán obmedzenia vysokých cien energií, ktorému podľa neho v súčasnosti bráni "nemecký egoizmus".

Berlín avizoval rozsiahly balík energetickej podpory, ktorý podľa kritikov môže zvýhodniť Nemecko a jeho podniky, pretože iné krajiny si takéto opatrenia na národnej úrovni nemôžu dovoliť.

Von der Leyenová označila za dôležitú tému rokovaní aj zachovanie jednotného trhu a rovnakých podmienok pre všetkých jeho aktérov.