Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfka EK zagratulovala Pircovej Musarovej k víťazstvu vo voľbách

Na archívnej snímke predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: TASR/AP

Šéfka EK takisto uviedla, že sa teší na vzájomnú spoluprácu.

Ľubľana/Brusel 14. novembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová zablahoželala Nataši Pircovej Musarovej k víťazstvu v nedeľňajšom druhom kole slovinských prezidentských volieb. Na sociálnej sieti Twitter uviedla, že ako vôbec prvá žena v tejto funkcii vydláždila cestu aj pre budúce generácie žien. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry STA.

Šéfka EK takisto uviedla, že sa teší na vzájomnú spoluprácu. Dodala, že s Pircovou Musarovou majú spoločný cieľ, ktorým je čoraz silnejšia, demokratickejšia a odolnejšia Únia.

V podobnom duchu sa vyjadril aj rakúsky prezident Alexander Von der Bellen. Povedal, že sa teší na "ďalšie rozvíjanie vynikajúcich priateľských vzťahov a úzkych susedských vzťahov medzi oboma krajinami". Dosluhujúcemu slovinskému prezidentovi Borutovi Pahorovi poďakoval za priateľstvo a spoluprácu.

Pircovej Musarovej k víťazstvu vo voľbách zagratulovala aj kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová. "Keď prevezmete túto dôležitú úlohu, teším sa na úzku spoluprácu pri budovaní neochvejného kosovsko-slovinského partnerstva, založenom na našich spoločných demokratických hodnotách," dodala.

Prezident Albánska Bajram Begaj takisto na Twitteri uviedol, že sa teší na úzku spoluprácu a ďalšie posilňovanie bilaterálnych vzťahov a spolupráce medzi oboma krajinami.

Zo sčítania 82 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že Nataša Pircová Musarová, podporovaná stredoľavou vládou, získala v druhom kole volieb podporu 54 percent voličov. Jej protikandidáta, bývalého ministra zahraničných vecí Anžeho Logara, volilo v nedeľu 46 percent voličov.