Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfka Európskej komisie dorazila do Kyjeva, bude rokovať so Zelenským

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

EÚ doteraz Ukrajincom poskytla finančnú pomoc vo výške viac ako 19 miliárd eur, a to bez započítania poskytnutej vojenskej podpory.

Kyjev 15. septembra (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vo štvrtok oznámila, že pricestovala do Kyjeva, kde sa stretne s ukrajinskými predstaviteľmi vrátane prezidenta Volodymyra Zelenského s cieľom rokovať o užšej spolupráci medzi EÚ a Ukrajinou. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Som) v Kyjeve - po tretí raz od začiatku ruskej vojny. Tak veľa sa zmenilo. Ukrajina je teraz kandidátskou krajinou na vstup do EÚ," napísala šéfka EK na sociálnej sieti Twitter. Dodala, že so Zelenským a premiérom Ukrajiny Denysom Šmyhaľom bude hovoriť o tom, "ako pokračovať v zbližovaní našich ekonomík a ľudí v čase, keď Ukrajina smeruje k vstupu" do EÚ.

Ukrajina získala - spoločne s Moldavskom - štatút kandidátskej krajiny EÚ v júni. Moskva toto rozhodnutie označila za súčasť úsilia o medzinárodnú kontrolu Ruska.

Von der Leyenová v stredajšej správe o stave Únie v Štrasburgu vyhlásila, že sankcie zavedené Európskou úniou voči Rusku v súvislosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine zostanú v platnosti.

V prítomnosti Oleny Zelenskej šéfka EK zdôraznila, že Európa od prvého dňa ruskej invázie stojí na strane Ukrajiny, a to dodávkami zbraní, poskytovaním finančnej pomoci, prijímaním miliónov utečencov či tvrdými sankciami voči Rusku.

EÚ doteraz Ukrajincom poskytla finančnú pomoc vo výške viac ako 19 miliárd eur, a to bez započítania poskytnutej vojenskej podpory. Von der Leyenová zdôraznila, že EÚ bude pomáhať aj pri povojnovej obnove Ukrajiny.