Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Šéfka Európskej komisie vyrazila vlakom do Kyjeva

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéfka EK je prvou vrcholovou političkou, ktorá navštívi Ukrajinu, odkedy na verejnosť minulý víkend prenikli správy o zabíjaní civilistov na kyjevskom predmestí Buča.

Przemyśl/Kyjev 8. apríla (TASR) - Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová vyrazila v noci zo štvrtka na piatok vlakom z mesta Przemyśl na juhovýchode Poľska smerom do ukrajinskej metropoly Kyjev, kde sa má stretnúť s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Súčasťou delegácie sú okrem šéfky EK aj šéf európskej diplomacie Josep Borrell, premiér SR Eduard Heger a viacerí europoslanci. TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Poľské mesto Przemyśl sa nachádza len 13 kilometrov od ukrajinskej hranice. Každý deň tam cez hranice prejdú tisíce utečencov z Ukrajiny - v niektorých dňoch ich bolo dokonca vyše 100.000.

Šéfka EK je prvou vrcholovou političkou, ktorá navštívi Ukrajinu, odkedy na verejnosť minulý víkend prenikli správy o zabíjaní civilistov na kyjevskom predmestí Buča.

V reakcii na "masaker" civilistov von der Leyenová v utorok navrhla piaty balík sankcií EÚ voči Rusku, ktorý bol schválený vo štvrtok večer krátko pred jej odjazdom.

Minulý týždeň v piatok navštívila Ukrajinu predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová, ktorá v Kyjeve deklarovala ochotu EÚ pri obnove krajiny po skončení ruskej invázie.

Na Ukrajinu sa v polovici marca na znak solidarity vydali aj premiéri Česka, Poľska a Slovinska. Petr Fiala, Mateusz Morawiecki a Janez Janša tam cestovali vlakom z Poľska.