Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfka nemeckej diplomacie navštívi Moskvu, bude rokovať o Ukrajine

Na archívnej snímke Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ bolo zvolané po tom, ako pondelkové rokovania medzi ruskými a americkými diplomatmi v Ženeve nepriniesli pokrok.

Brest 14. januára (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odcestuje budúci týždeň do Moskvy, kde bude rokovať o kríze týkajúcej sa Ukrajiny. Šéfka nemeckej diplomacie to oznámila v piatok popri neformálnom stretnutí s rezortnými kolegami z členských krajín EÚ, ktoré sa koná v Breste vo Francúzsku, informovala agentúra Reuters.

Baerbocková zároveň vyjadrila pochybnosti o tom, že príde k rýchlemu riešeniu problému týkajúceho sa Ukrajiny.

"Dva roky sa nekonali nijaké rokovanie s Ruskom (zasadnutia Rady NATO-Rusko), takže si myslím, že nikto neprišiel k vyjednávaciemu stolu s očakávaním, že sa problém vyrieši za niekoľko hodín," uviedla Baerbocková.

Podľa ministerky si diplomacia v čase krízy bežne vyžaduje "vytrvalosť, trpezlivosť a pevné nervy", pričom je dôležité "intenzívne využívať rôzne komunikačné kanály".

Neformálne stretnutie ministrov zahraničných vecí a obrany EÚ bolo zvolané po tom, ako pondelkové rokovania medzi ruskými a americkými diplomatmi v Ženeve nepriniesli pokrok.

Tohtotýždňové rokovania medzi Ruskom a Západom sa konali z dôvodu obáv pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Moskva od Spojených štátov a organizácie NATO žiada rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa aliancia nerozšírila o Ukrajinu. Spojené štáty a spojenci však Rusku pohrozili, že ak zaútočí, zavedú proti nemu prísne sankcie, pripomína agentúra AFP.