Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Šéfka Rady Európy vystúpi aj na druhom summite Krymskej platformy

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) s generálnou sekretárkou Rady Európy Marijou Pejcinovičovou Buričovou v Kyjeve 9. mája 2022. Foto: TASR / AP

Generálna tajomníčka RE naznačila, že bude hovoriť o podpore pre Ukrajinu.

Brusel/Štrasburg 19. augusta (TASR) - Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová v piatok potvrdila, že v utorok 23. augusta online vystúpi na druhom summite Krymskej platformy. Jej organizátorom je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje o tom spravodajca TASR.

Inauguračný summit Krymskej platformy sa konal 23. augusta 2021 v predvečer 30. výročia nezávislosti Ukrajiny. Zúčastnili sa na ňom najvyšší predstavitelia 42 krajín sveta (37 krajín Európy, vrátane Slovenska) ako aj zástupcovia EÚ, NATO a Rady Európy.

Generálna tajomníčka RE naznačila, že bude hovoriť o podpore pre Ukrajinu. Konkrétne spomenie výzvy v oblasti ľudských práv na Kryme a bude vychádzať zo správy RE o situácii v oblasti ľudských práv na Ukrajine z júna 2022.

Po nezákonnej anexii Krymu a mesta Sevastopoľ v roku 2014 bola Rada Európy prvou medzinárodnou organizáciou, ktorá túto anexiu odsúdila.

V roku 2021 Parlamentné zhromaždenie rady Európy prijalo uznesenie o situácii krymských Tatárov, ktoré odsúdilo porušovanie ľudských práv vrátane zabíjania aktivistov a vyzvalo Ruskú federáciu, aby na anektovanom Kryme zaistila rešpektovanie práv na slobodu prejavu, združovania a zhromažďovania. Po spustení ruskej agresie voči Ukrajine sa kritizovaná situácia na Kryme ešte viac zhoršila.

Krymská platforma je diplomatickou iniciatívou Ukrajiny ako medzinárodný koordinačný mechanizmus na obnovenie vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou tým, že Kyjev znovu získa kontrolu nad anektovaným polostrovom.