Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Šéfka rakúskej diplomacie K. Kneisslová rokovala v Záhrebe

Na snímke ministerka zahraničných vecí Rakúskej republiky Karin Kneisslová. Foto: TASR - Marko Erd

Vzhľadom na fakt, že Chorvátsko sa ujme predsedníctva v Únii v prvom polroku 2020, hovorilo sa aj o aspektoch, ktoré s tým súvisia.

Záhreb 24. júla (TASR) - O prioritách rakúskeho predsedníctva v Európskej únii sa hovorilo v utorok pri rokovaniach šéfky rakúskej diplomacie Karin Kneisslovej s chorvátskymi predstaviteľmi v Záhrebe.

Navyše boli medzi témami rozhovorov hostky z Viedne s chorvátskou prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou, premiérom Andrejom Plenkovičom a ministerkou zahraničných vecí hostiteľskej krajiny Marijou Pejčinovičovou-Buričovou zásadné otázky týkajúce sa regiónu juhovýchodnej Európy.

Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF s odvolaním sa na samotnú Kneisslovú.

Vzhľadom na fakt, že Chorvátsko sa ujme predsedníctva v Únii v prvom polroku 2020, hovorilo sa aj o aspektoch, ktoré s tým súvisia.

Veľmi detailne sa však diskutovalo o situácii v regióne vrátane názoru chorvátskej strany na vývoj v Bosne a Hercegovine pred jesennými voľbami v tejto postjuhoslovanskej republike.

V geografickej súvislosti sa obe strany nevyhli ani problematike migrácie a úlohe Chorvátska ako tranzitnej krajiny.

Kneisslová netajila, že je zásadne naklonená myšlienke vstupu Chorvátska do Schengenu, vyzdvihla dobrú ochranu vonkajších hraníc Únie na chorvátsko-bosnianskej hraničnej čiare, avšak pripomenula, že pri súčasnej disfunkčnosti schengenského systému by jeho rozširovanie mnoho neprinieslo.