Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Šéfka RT: Ide o skúšku na vojenskú prehliadku, ktorá sa koná v Kyjeve

Na archívnej snímke z 10. decembra 2015 vľavo ruský prezident Vladimir Putin a šéfredaktorka televízie Russia Today (RT) Margarita Simonjanová počas prehliadky priestorov televízie na oslave 10. výročia vzniku 24-hodinovej anglicky hovoriacej televíznej spravodajskej stanice RT v Moskve. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí M. Zacharovová uviedla, že ruská špeciálna vojenská operácia "nie je začiatkom vojny, ale pokusom zabrániť globálnej vojne".

Moskva 24. februára (TASR) - Ruské štátne médiá svojom spravodajstve vo štvrtok dopoludnia schvaľovali vojenskú operáciu, ktorú ruská armáda a milície proruských samozvaných republík v Donbase spustili na Ukrajine. Označili ju za vojenskú intervenciu v Donbase, pričom do značnej miery ignorovali raketové útoky na infraštruktúru a niektoré mestá v celej krajine, napísal spravodajca denníka Guardian z Moskvy.

Andrew Roth vo svojom článku píše, že Rusi, ktorí sledujú správy, si môžu myslieť, že ofenzíva sa do značnej miery zameriava na tie oblasti v Donbase, kde sa viac či menej intenzívne bojuje už osem rokov.

Britský novinár tiež konštatuje, že kým mnohí radoví Rusi vyjadrili šok z útoku, časť reportérov a manažérov štátnych televíznych kanálov si "tento okamih zjavne užívala".

Reportér jednej štátnej mediálnej agentúry však pre Guardian povedal: "Bohužiaľ, všetko, čo som dnes ráno počul, je pýcha."

Margarita Simonjanová, ktorá bola opätovne potvrdená vo funkcii šéfredaktorky prokremeľskej spravodajskej televízie RT, na Twitteri napísala: "Toto je štandardná skúška vojenskej prehliadky. Ide len o to, že tento rok sme sa rozhodli usporiadať prehliadku v Kyjeve".

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo vysielaní prokremeľskej televízie NTV uviedla, že ruská špeciálna vojenská operácia v Donbase "nie je začiatkom vojny, ale pokusom zabrániť globálnej vojne". Dodala, že "toto" je súčasne "koniec vojny, ktorá - ak to niekto nevie - sa viedla osem rokov. Krvavá, s obeťami v radoch civilného obyvateľstva".

Na rozdiel od štátnych médií známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.



Muratov, ktorý je šéfredaktorom periodika Novaja gazeta – jedného z posledných nezávislých v Rusku –, uviedol, že po rozpútaní konfliktu na Ukrajine on i jeho kolegovia cítia "bolesť, hnev a hanbu". Podotýkajú, že "od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe".

Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú "informovať čestne", kým budú "mať túto príležitosť".

Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) vyzvala ruské médiá, aby pri informovaní o "špeciálnej vojenskej operácii" používali informácie a údaje "iba z oficiálnych ruských zdrojov". Za šírenie úmyselne nepravdivých informácií môžu médiá dostať pokutu až do výšky päť miliónov rubľov (vyše 51.700 eur).