Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfka švédskej diplomacie navštívi Izrael i palestínske územia

Na archívnej snímke švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová. Foto: TASR/AP

Navštívi i pamätník holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme a zúčastní sa na otvorení výstavy oslavujúcej 70 rokov diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Švédskom.

Štokholm 17. októbra (TASR) - Švédska ministerka zahraničných vecí Ann Lindeová navštívi počas pondelka a utorka Izrael i palestínske územia. Oznámila to v nedeľu prostredníctvom tlačového vyhlásenia švédska vláda. Ako píše agentúra AFP, pôjde o prvú oficiálnu návštevu Izraela za desaťročie - vzťahy oboch krajín sa totiž zhoršili po tom, čo Štokholm pred siedmimi rokmi uznal palestínsky štát.

V pondelok sa Lindeová stretne so šéfom izraelskej diplomacie Jairom Lapidom a prezidentom Jicchakom Herzogom. Navštívi i pamätník holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme a zúčastní sa na otvorení výstavy oslavujúcej 70 rokov diplomatických vzťahov medzi Izraelom a Švédskom.

Lindeová v piatok pre švédsku tlačovú agentúru TT uviedla, že normálny vzťah na úrovni rezortu diplomacie je "novou kapitolou v našom zahraničnopolitickom dialógu". Lapid a Lindeová začali s oživovaním vzťahov medzi rezortmi diplomacie oboch krajín v polovici septembra, keď spolu hovorili telefonicky. "Obaja sme zdôraznili, že priateľstvo a spolupráca môžu a musia ísť ruka v ruke s rešpektovaním vzájomných presvedčení a odlišností," uviedla ministerka na Twitteri.

Na archívnej snímke izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid.
Foto: TASR/AP


Lindeová sa v rámci svojej cesty stretne i s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom, ako aj s predsedom palestínskej vlády a ministrom zahraničných vecí.

Švédsko v roku 2014 ako prvá západoeurópska krajina oficiálne uznalo palestínsky štát. Izraelská vláda na protest proti tomuto kroku následne nakrátko povolala na konzultácie svojho veľvyslanca v Štokholme.

"Plne podporujem toto rozhodnutie," povedala Lindeová. Priblížila, že cieľom bolo posilniť umiernené sily a zaistiť, aby sa pri mierových rokovaniach zmiernili nerovnosti medzi jednotlivými stranami.

Švédska vláda chcela svojím rozhodnutím z roku 2014 podporiť mierový proces medzi Izraelom a Palestínčanmi. Palestínsky štát uznalo už pred Švédskom aj viac ako 130 krajín sveta. Doposiaľ Palestínu oficiálne uznalo minimálne 138 zo 193 členských krajín OSN, v rámci ktorej majú Palestínčania nečlenský pozorovateľský štatút.

Izrael, Spojené štáty, Nemecko i ďalšie západné štáty zastávajú postoj, že suverénny palestínsky štát bude možné uznať len po ukončení mierových rokovaní s Izraelom. Tie však od roku 2014 stagnujú.