Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Šéfka UNESCO je na návšteve pamiatok vo vojnou zničenom Iraku

Audrey Azoulayová, archívna snímka. Foto: TASR - AP

V krajine bolo počas niekoľko desaťročí trvajúceho konfliktu poškodených alebo zničených mnoho pamiatok.

Bagdad 6. marca (TASR) - Generálna riaditeľka Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) Audrey Azoulayová začala v pondelok trojdňovú návštevu Iraku. V krajine bolo počas niekoľko desaťročí trvajúceho konfliktu poškodených alebo zničených mnoho pamiatok. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Azoulayová navštívi rekonštrukčné projekty a stretne sa aj s vrcholnými irackými predstaviteľmi vrátane premiéra Muhammada Šijá Súdáního a prezidenta Abdala Latífa Rašída.

"Návšteva je zameraná na rekonštrukciu v Iraku," uviedol hovorca UNESCO, ktorá financuje niekoľko projektov v Iraku. UNESCO zváži, ako môže pomôcť Iraku udržiavať jeho staroveké pamiatky a zamerať sa opäť na svoju kultúru, uviedol hovorca.

Azoulayová navštívi v pondelok Iracké národné múzeum a historické centrum Bagdadu. V stredu navštívi severoiracké mesta Mosul, kde UNESCO financuje niekoľko projektov. V stredu zavíta do mesta Arbíl, hlavného mesta autonómnej oblasti Iracký Kurdistan, v ktorom leží aj citadela zaradená medzi lokality Svetového dedičstva UNESCO.

Roky vojny a neskoršie povstanie zanechali výrazné stopy na mnohých irackých pamiatkach z čias Mezopotámie či islamských a kresťanských pamiatkach vrátane šiestich lokalít Svetového dedičstva UNESCO. Ušetrené nebolo ani národné múzeum v Bagdade, odkiaľ bolo ukradnutých mnoho artefaktov.

Organizované kriminálne skupiny vo veľkom rozkrádali iracké historické predmety po roku 2003, keď invázia vedená Spojenými štátmi zvrhla režim prezidenta Saddáma Husajna.

Ešte viac škody napáchal o niekoľko rokov neskôr vzostup extrémistickej skupiny Islamský štát (IS). V tomto období boli znivočené rozsiahle oblasti severoirackého mesta Mosul.

Irak bol miestom vzostupu a pádu predislamskej civilizácie vrátane mezopotámskeho mesta Babylon, ktoré je často považované za kolísku civilizácie.