Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Šéfku lekárskych odborov v Turecku zadržali za šírenie propagandy

Ilustračná fotka Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry sa jej Šebnem Korur Fincanciová dopustila, keď vyzvala na preverenie správ, že turecká armáda použila proti kurdským militantom chemické zbrane.

Istanbul 26. októbra (TASR) - Turecká polícia zadržala v stredu šéfku tureckej odborovej organizácie lekárov, ktorá je podozrivá zo šírenia teroristickej propagandy. Podľa prokuratúry sa ho Šebnem Korur Fincanciová (vysl.: Findžandžiová) dopustila, keď vyzvala na preverenie správ, že turecká armáda použila proti kurdským militantom chemické zbrane.

Medzičasom Turecko dôrazne odmietlo tvrdenia, ktoré sa objavili v médiách blízkych zakázanej Strane kurdských pracujúcich (PKK) a podľa ktorých turecká armáda používa pri tzv. protiteroristických operáciách v severnom Iraku chemické zbrane.

Fincanciová podľa agentúry AFP, monitorovanej agentúrou TASR, uviedla, že preskúmala zverejnené videozábery a na základe toho len vyzvala na preverenie medializovaných podozrení.

Úrad hlavného prokurátora v Ankare však v stredu vo svojom vyhlásení uviedol, že Fincanciová bola zadržaná v súvislosti so svojimi komentármi v médiách, keď vystupovala "ako hovorca PKK", ktorú Turecko a jeho západní spojenci zaraďujú na zoznam teroristických skupín.

Prokuratúra tiež žiada, aby bola Fincanciová zbavená funkcie šéfky odborov a aby bol zvolený nový predseda.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už v pondelok obvinil Fincanciovú, že "hovorí jazykom terorizmu", a uviedol, že nemôže zostať na čele lekárskych odborov.

Minister obrany Hulusi Akar v pondelok uviedol, že turecké ozbrojené sily "nemajú vo svojom arzenáli žiadne chemické zbrane". Tvrdenia o opaku označil za "podlé ohováranie".

Ozbrojený boj za kurdskú samosprávu na juhovýchode Turecka vedie PKK od roku 1984. Turecká armáda najnovšie podniká operácie aj proti tylovým základniam PKK v severnom Iraku. Tieto operácie tureckej armády sú terčom kritiky irackej vlády.