Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Šéfom libanonského parlamentu sa opäť stal spojenec Hizballáhu

Predseda libanonského parlamentu Nabíh Barrí počas ustanovujúceho rokovania novozvoleného parlamentu v Bejrúte v utorok 31. mája 2022. Foto: TASR/AP

Napriek tomu, že militantné hnutie Hizballáh a jeho spojenci už nedisponujú parlamentnou väčšinou, podarilo sa im získať 65 hlasov potrebných na Barrího znovuzvolenie v 128-člennom zákonodarnom zbore.

Bejrút 31. mája (TASR) - Šiitský politik Nabí Barrí, ktorý je spojencom hnutia Hizballáh, bol v utorok už po siedmy raz zvolený za predsedu libanonského parlamentu. Stalo sa tak napriek tomu, že Hizballáh a jeho spojenci v májových voľbách stratili parlamentnú väčšinu, píše agentúra AP.

Nabí Barrí, 84-ročný vodca šiitského hnutia Amal, zastáva post predsedu parlamentu od roku 1992. Kritici ho považujú za jeden o symbolov skorumpovanej vládnucej garnitúry, ktorá doviedla Libanon do súčasnej hlbokej ekonomickej a politickej krízy.

Napriek tomu, že militantné hnutie Hizballáh a jeho spojenci už nedisponujú parlamentnou väčšinou, podarilo sa im získať 65 hlasov potrebných na Barrího znovuzvolenie v 128-člennom zákonodarnom zbore.

Za staronového šéfa parlamentu totiž na ustanovujúcej schôdzi hlasovalo aj viacero poslancov, ktorí boli vo voľbách z 15. mája zvolení ako nezávislí. V predchádzajúcej voľbe v roku 2018 Barrího podporilo 98 zákonodarcov.
Zákonodarcovia volia predsedu libanonského parlamentu v Bejrúte v utorok 31. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Barrí po májových voľbách prisľúbil, že bude spolupracovať so všetkými parlamentnými stranami "v záujme záchrany Libanonu".

Do parlamentných lavíc zasadlo v utorok aj 13 zástupcov opozičného zoskupenia Sily za zmenu. Ich ambíciou je prelomiť mocenský monopol tradičných politických strán a hnutí, ktoré sú podľa nich zodpovedné za súčasnú bezprecedentnú krízu v Libanone.

Pri utorkovom hlasovaní nemal Nabí Barrí žiadneho protikandidáta. Podľa platných pravidiel, ktoré majú zaistiť náboženský zmier v Libanone, musí byť totiž predsedom parlamentu šiitský moslim.

Viacerí poslanci však na hlasovací lístok namiesto Barrího mena napísali opozičné slogany, napríklad "Spravodlivosť pre obete výbuchu v bejrútskom prístave". Odkazovali tým na mohutný výbuch z augusta 2020, ktorý si vyžiadal viac než 190 mŕtvych, vyše 6000 zranených a zničil rozsiahle časti libanonského hlavného mesta.